SRETNA VIJEST / U obitelj Mostove zastupnice stiže prinova: 'Nisam htjela znati spol bebe, bitno da je zdravo'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ivana Ninčević Lesandrić trebala bi roditi krajem rujna. Spol djeteta, kaže, ne zna

9.4.2019.
18:02
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić krajem rujna postat će majka, potvrdila je to za portal Vijesti.hr.

Trudna je malo više od četiri mjeseca, a sretnu vijest tajila je od javnosti zbog traumatičnog iskustva koje je prošla lani. Da krajem rujna stiže prinova, znala je samo uža obitelj. Ona i suprug Ivan, kako nam je rekla, ne žele znati spol bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doktor već zna spol, ali nisam željela da mi ga otkrije. Nije mi to bitno. Najvažnije je da s trudnoćom bude sve u redu i da dijete bude zdravo", kazala je Ninčević Lesandrić za Vijesti.hr.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solinjanka je supruga, privatnog poduzetnika, upoznala prije šest godina u jednom splitskom kafiću. U braku su od lipnja 2015., a prije nekoliko mjeseci 
u intervjuu za tjednik Gloria je rekla kako planiraju imati barem dvoje djece.

Traumatična ispovijest u Saboru pokrenula lavinu 

Suprug joj je bio velika podrška i kad je u listopadu 2018. pred očima cjelokupne hrvatske javnosti i saborskih kolega, tijekom rasprave o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, rekla kako joj je imala spontani pobačaj u trećem mjesecu trudnoće te joj je u splitskoj bolnici rađena kiretaža na živo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa – na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić i pritom istaknula kako je to morala učiniti zbog ostalih žena.

Njezina ispovijest šokirala je mnoge, ali i izazvala lavinu reakcija. Brojne Hrvatice koje su imale slična iskustva odlučile su o njima javno progovoriti i upozoriti na ono što se događa u našim bolnicama. Samo je na adresu ministra zdravstva Milana Kujundžića stiglo 400 ispovijesti u kojima žene, potpisane imenom i prezimenom, opisuju kako su na mnogim ginekološkim odjelima doživjele bol koju nikada neće zaboraviti, ali i uvrede, psovke, poniženja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prof. dr. Deni Karelović, Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, ustvrdio kako saborskoj zastupnici nije rađena kiretaža te da je dobila lokalnu anesteziju, javnost se digla na noge. Istovremeno je ministar zdravstva Kujundžić, pod pritiskom javnog mnijenja, odmah naredio da se na splitsku ginekologiju uputi inspekcija Ministarstva zdravstva, tj. inspekcijski nadzor koji je trebao ispitati cjelokupnu situaciju. Osim u splitsku bolnicu, inspekcija Ministarstva zdravstva upućena je i u ostale bolnice gdje je bilo prigovora žena. 

Nakon mjesec dana, Inspekcija je zaključila da je na splitskoj Ginekologiji u slučaju Ivane Ninčević-Lesandrić sve obavljeno po pravilima struke. Ujedno je potvrđeno da zastupnici Ninčević-Lesandrić nije rađena kiretaža, već vakuum aspiracija i da je za to dobila lokalnu anesteziju, odnosno da joj je cijeli postupak rađen u lokalnoj anesteziji. Do istog zaključka došlo je i bolničko povjerenstvo koje je formirano unutar KBC-a Split ne bi li ispitalo slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Split podnio je tužbu Upravnom sudu kojim traži poništavanje rješenja Agencije za zaštitu podataka, a koja je prihvatila zahtjev Ninčević Lesandrić da je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode splitske bolnice Deni Karelović u medijima iznio detalje o njezinom zdravstvenom stanju i dao detaljan opis medicinskog zahvata koji joj je lani obavljen.



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo