U Njemačkoj uhićen bivši udbaš Vinko Sindičić

Jedan od najpoznatijih jugoslavenskih udbaša prvo je bio zaštićeni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983.

5.2.2010.
20:05
VOYO logo

Vinko Sindičić je od zaštićenog svjedoka postao osumnjičenik – njemačka policija uhitila ga je danas u Münchenu, dodaje se i da je uhićenje povezano sa slučajem ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Večernji list piše da je Krunoslav Prates u Münchenu prije godinu i pol dana osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića, poznatog hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora marketinga zagrebačke Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindičić je bio jedan od ključnih svjedoka, ali nije bio i krunski, kako se to pokušavalo kasnije dokazati, da bi se poljuljala presuda, jer je Viši zemaljski sud u Münchenu imao i niz drugih dokaza i indicija da osudi Pratesa.

Najpoznatiji jugoslavenski udbaš robijao je u škotskom zatvoru sve do kraja 90-ih zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula, a onda je izručen Zagrebu, gdje mu se sudilo za ubojstvo Brune Bušića, no oslobođen je svih optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernjak piše da je nakon toga počeo ucjenjivati svoje prijašnje šefove, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, šefove Službe državne sigurnosti, jer je tražio novac koji su mu ovi ranije obećali za usluge koje je on učinio za SDS.

Iz Ravnateljstva policije stiglo je priopćenje u kojem piše da se Sindičić ''sumnjiči za ucjenu u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine, te se nalazi u istražnom zatvoru u Münchenu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo