KAKAV ZRAK UDIŠU HRVATI? / U nekoliko gradova stanje je loše, a u jednom je posebno alarmantno

Image

Razina lebdećih čestica zna biti veća u jesenskim i zimskim mjesecima kada počinje sezona grijanja, a usto su poznati onečišćivači promet i industrija

21.10.2021.
11:02
VOYO logo

Zrak lošije kvalitete ovih dana udišu stanovnici Zagreba, Slavonskog Broda, ali i Koprivnice i Kutine. Razina lebdećih čestica zna biti veća u jesenskim i zimskim mjesecima kada kreće sezona grijanja. A poznati onečišćivači su promet i industrija, piše Dnevnik.hr.

U Zagrebu se posljednjih nekoliko dana udiše zrak koji je među lošijima u Europi. Zagrepčani kažu da ih to ne čudi s mnogo prometa i industrije u gradu. Ta dva čimbenika svakako utječu na onečišćenje, ali utječe i sezona grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U NESLAVNOM DRUŠTVU /

Slavonski Brod treći je najgori grad u Europi po kvaliteti zraka, a ni u Zagrebu nije sjajno

Image
U NESLAVNOM DRUŠTVU /

Slavonski Brod treći je najgori grad u Europi po kvaliteti zraka, a ni u Zagrebu nije sjajno

Zagađenju zraka pridonose i vremenski uvjeti

A svemu pridonose i vremenski uvjeti - ističe prof. Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"U situacijama kad je magla, provjetravanje je slabije i samim time mogućnosti za veće koncentracije su veće", kazala je prof. Bencetić Klaić za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sve češće ima dana koji odskaču po zagađenju, kada se uzme godišnji prosjek, podaci za Zagreb i nisu toliko strašni.

'Gleda li se cijela Europa, Zagreb spada u neku donju polovicu po česticama PM 2,5. Po toj rang listi iza nas je lošija i Ljubljana', objašnjava prof. Bencetić Klaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sl. Brodu onečišćenje 40% dana u godini

Grad koji najčešće ima problema s onečišćenjem zraka je Slavonski Brod. Od 365 dana u godine, tamo je zrak onečišćen u njih 40 posto. Kvaliteta zraka ondje je i ovih dana u crvenom, a nakon što su iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu poručili da više ne rade, a time i ne zagađuju, oči Brođana su uprte u lokalne zagađivače. Najavljuje se i nova analiza.

"Kada dođe do toga onda ćemo točno reći, ali izvršit će se mjerenje u Slavonskom Brodu da se točno zna lokalitet i subjekt koji to zagađenje radi", kazao je za Novu TV Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative za čisti zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva za zaštitu okoliša kažu da je na lokalnim samoupravama poticanje prelaska na čišće načine grijanja, ekološka goriva, promicanje korištenje bicikla i javnog prijevoza.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo