hrvati ne poštuju zakone / U Mjesecu borbe protiv ovisnosti evidentiran 831 prekršaj u svezi s alkoholom i drogama

Image
Foto: Thinkstock

Prema zadnjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima, koje je 2011. provedeno u 36 europskih zemalja, u Hrvatskoj je 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana

16.12.2015.
16:21
Thinkstock
VOYO logo

Policija je evidentirala 831 prekršaj vezan za alkohol i droge u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, a samo u jednom vikendu evidentirano je 22 prekršaja zbog prodaje alkohola maloljetnicima, istaknuo je u srijedu voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma upozorivši na velik broj neodgovornih vlasnika lokala koji krše zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. 

U slučaju prodaje alkohola maloljetnicima predviđene su sankcije za odgovornu osobu između 5000 i 15.000 kuna, a za pravnu osobu od 5000 do 100.000 kuna, no unatoč visokim kaznama vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje krše zakon. Tišma je posebno istaknuo slučajeve ugostitelja koji preko društvenih mreža pozivaju mlade na partyje s nagradnim igrama kojima je glavna nagrada litra "žestice", te pozvao odgovorne da ne popuste pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana

Rezultate pojačanog policijskog nadzora javnih površina na kojima se zadržavaju maloljetnici i kontrole ugostiteljskih objekata tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Tišma je iznio na skupu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na kojem su predstavljene publikacije namijenjene mladima i njihovim roditeljima, ali i svim građanima koji žele doznati nešto više o rastućem problemu ovisnosti. 

Prema zadnjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima, koje je 2011. provedeno u 36 europskih zemalja, u Hrvatskoj je 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana, što je devet posto više od europskog prosjeka. U Hrvatskoj je  21 posto mladih izjavilo da se u posljednjih mjesec dana opilo, što je četiri posto više od europskog prosjeka.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maloljetnik koji popije alkoholno piće generator je mnoštva problema koji se poslije događaju na javnim površinama - od remećenja javnoga reda i mira, tučnjava i galame do raznih oblika nasilja, upozorio je Tišma te poručio da će policija i tijekom predstojećih blagdana nastaviti s pojačanim nadzorom ugostiteljskih objekata.

U Zagrebu zabrana opijanja na javnim mjestima srušena na Ustavnom sudu

Podsjetio je da Grad Zagreb, za razliku od Karlovca i Metkovića, na lokalnoj razini nije uspio donijeti akt zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima, jer je "srušen na Ustavnom sudu zbog diskriminacije skupine građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu, koji je okupio brojne liječnike i socijalne radnike s područja Grada Zagreba, istaknut je i nedostatak kvartovskih policajaca, kao i slučajevi inspekcijskih službi koje rade samo do 16 sati. 

Stoga je upućen poziv građanima koji primijete kršenje javnoga reda i mira da najprije nazovu policiju na 192, nakon čega će na intervenciju biti pozvana najbliža policijska ophodnja. Na aplikaciju e-policija mogu se anonimno poslati informacije i fotografije takvih događaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu završetka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenoga do 15. prosinca,  "Štampar" je predstavio brošure koje upozoravaju na sveprisutni problem i posljedice koje donosi prekomjerna konzumacija alkohola kod mladih, a ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar upozorio je da je konzumacija alkohola među mladima dostigla razinu epidemije. 

Tiskani materijali "Kockanje može postati ozbiljan problem", "Što mladi trebaju znati o alkoholu", "Budi originalan i budi svoj" namijenjene su mladima, dok su za odrasle osmišljeni vodiči za roditelje "Alkohol i mladi" te "Svijet ovisnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban istaknula je da brošure sadrže i upute vezane uz "nove droge" poput sintetičkih kanabinoida, te nove oblike ovisničkog ponašanja, poput ovisnosti o internetu i videoigrama.

"Mlade želimo upozoriti na činjenicu da se rizičnim ponašanjem ne moraju uklapati u društvo i pozvati ih da svojim jasnim stavom mijenjaju i stavove svojih prijatelja", istaknula je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo