'U MENI SE SVE LOMI': / Otac iz Splita smije viđati sina (4) na drugom kraju Hrvatske 24 sata mjesečno. Dva dana po 3 sata i dva po 9 sati

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Jedan otac iz Splita mora putovati u Slavoniju kako bi svog četverogodišnjeg sina viđao 24 sata na mjesec, a onemogućeno mu je i da dijete spava kod njega,

6.9.2019.
8:34
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Odredbama Obiteljskog zakona žena i muškarac imaju jednaka prava i dužnosti u svim obiteljsko-pravnim odnosima, a pogotovo u roditeljskoj skrbi. No, u slučaju 33-godišnjeg oca iz Splita, to su zanemarila dva centra za socijalnu skrb i jedan sud, donijevši odluku da može viđati svog četverogodišnjeg sina samo 24 sata mjesečno. Satnica je podijeljena na četiri dana u kojima dječak ne smije spavati kod oca, koji, da bi ga vidio, mora doći iz Splita u Slavoniju, gdje dijete živi s majkom.

Slobodna Dalmacija piše kako je otac u ožujku potpisao nagodbu sa suprugom, pa dijete viđa 48 sati mjesečno. No, to je jedan slavonski Općinski sud odlučio poništiti nepravomoćnom presudom iz srpnja, kada je prepolovio mjesečni broj sati. Iako otac nikad nije naudio ni sinu, ni bivšoj supruzi, sud smatra kako, zbog toga što je zaposlen, "ne bi mogao imati dovoljno vremena za sina u slučaju da ovaj živi s njim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doveden sam pred zid i u meni se sve lomi! Žalosno je i sramotno da su u cijeloj Hrvatskoj reakcije na spomen centra za socijalnu skrb negativne. Čast iznimkama, ali imaju li ti ljudi savjest, imaju li trunku odgovornosti? Bilo je i razdoblje kada 394 dana nisam vidio svoje dijete, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, kojom mi je bio dodijeljen jedan vikend u mjesecu. Ima li u ovoj državi posao za mene u kojem ću raditi samo ponedjeljak, utorak i srijedu?", pita se očajni otac ogorčen na centre za socijalnu skrb.

Optužbe i prijetnje

Sina je s bivšom suprugom dobio 2015., a dvije godine kasnije počinju problemi u vezi te ga ona ostavlja i odlazi roditeljima u Slavoniju. Prije toga ga je dvaput optužila za obiteljsko nasilje te to nastojala iskoristiti na sudu, no oba puta je sud pravomoćno oslobodio oca optužbi. Sud u Slavoniji je donio privremenu mjeru prema kojoj dječak treba živjeti s majkom, a otac ga ima pravo vidjeti jedan vikend mjesečno na adresi majke i uz njezin nadzor. On predlaže da sin živi kod njega u Splitu te da majka dolazi svakog tjedna kod njih, što je sud odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvije godine počinje brakorazvodna parnica koju je otac pokrenuo u rujnu 2017. godine. Sve počinje poprimati obilježja konflikta, jer je tijekom jednog susreta u srpnju 2017., ona prijavila svog bivšeg supruga za seksualno nasilje. Nadležni općinski sud ga je nakon nekog vremena oslobodio krivnje.

No, susreti s djetetom su postali sve teži, a neko ih vrijeme nije ni bilo. Prošlog studenoga, oca je napao bivši šogor i prijetio mu ubojstvom, sve pred očima djeteta. Osim toga, morao je sudski dokazivati da on nije otac drugog djeteta s kojim je bila trudna njegova bivša partnerica, zbog toga jer su još formalno bili u braku. Po okončanju razvoda, ponovno je zatrudnjela te je na porodiljnom dopustu, što je sud uzeo kao dodatnu olakotnu okolnost da dječak može živjeti s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio raspored posjeta

Naime, kako ima njega i dijete rođeno 2018. te je sad treći put trudna i ne radi, sud je smatrao kako ima više vremena posvetiti se sinu nego otac koji radi. Nije uzeta u obzir ni njezina dijagnoza genetske neurološke bolesti koja uzrokuje simptome kao što su parkinsonovsko drhtanje, gubitak motoričkih sposobnosti, kognitivne i psihičke smetnje.

Tako je sud odlučio dati ocu raspored posjeta: prvi četvrtak u mjesecu od 17 do 20 sati, petak i subotu od 10 do 19 sati te nedjelju od 10 do 13 sati i to sve bez noćenja kod oca, koji dolazi u Slavoniju u unajmljeni apartman. Zaključak je stručnih službi da će dijete moći spavati kod oca tek kad krene u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igranje sa životima najnemoćnijih

Zanimljivo je i da posebna skrbnica nikad nije kontaktirala nijednog roditelja, niti se ikad pojavila na sudu. Nadalje, na temelju mišljenja CZSS-a u Splitu odlučeno je da nakon šest mjeseci viđanja dječak može tjedan zimskih i dva tjedna ljetnih praznika provesti s ocem u Splitu i opet bez spavanja. Majka je na sudu priznala kako dijete nema svoju sobu, već spava s njom u krevetu u koji se povremeno ušulja i njezin sadašnji partner.

"Ovim putem javno pitam ministre da mi ustupe avion jer je stručno mišljenje socijalne radnice da dijete bude sa mnom 15 dana, ali ujutro u 9 u Splitu, a navečer u 21 sat da noći u Slavoniji. Djelatnici se igraju životima onih najnemoćnijih, no svi mi imamo granicu, a moje granice već dugo ispituju. Pozivam institucije da mi se omogući razgovor djeteta s nadležnima uz nazočnost oba roditelja. Zanima li ikoga što moje dijete osjeća, s čim ono živi ili se u centru i na sudovima sve svodi na 'daj dijete materi, a ocu da plaća alimentaciju'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mom djetetu treba pažnja i ljubav, ne trebaš završiti fakultet da bi znao što osjeća kada ti, nakon što te mjesec i pol dana nije vidjelo kaže: 'Tata odvedi me u Split, a kad mama bude zvala kazat ćemo joj da jedemo sladoled ovdje'. Dijete od četiri godine, koje ti trči u zagrljaj kad te vidi nakon dugo vremena, dijete koje te je željno", zaključio je nesretni otac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo