NEVOLJE U RAJU / U Malostonskom zaljevu više nema noro virusa: 'Prije nekoliko godina sve je bilo prešućeno'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sustavu

12.3.2019.
12:22
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede potvrdila je u utorak da su uzorci uzeti 5. ožujka na pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativni na noro virus i školjke odgovaraju uvjetima za javnu potrošnju, čime je ujedno ukinuta zabrana konzumacije kamenica.

Viši veterinarski inspektor Ispostave Metković Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Milivoj Dominiković rekao je da su uzorci obrađeni u Veterinarskom zavodu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se mogućnost pojave noro virusa smanjuje što je viša temperatura mora. ''Kad poraste temperatura mora male su šanse da se noro virus opet nametne jer je termostabilan i slabi na višim temperaturama'', objasnio je Dominiković.

Rekao je kako je zbog velikog broja redovitih tjednih, mjesečnih i godišnjih uzorkovanja, kamenica najkontroliranija namirnica. ''Veterinarski zavod iz Splita uzorke za noro virus od 1. siječnja 2017. godine uzima svaka dva mjeseca, a za bakteriju Escherichia coli svaki mjesec. Uz to, kontroliraju i pojavu teških metala dvaput godišnje te parazita i nametnika jednom godišnje. Institut za oceanografiju pak kontrolira fitoplanktone i biotoksine zimi dvaput mjesečno, a od 1. travnja do 31. listopada četiri puta mjesečno'', izjavio je Dominiković.

Početkom ožujka u oko 30 posto akvatorija malostonskog zaljeva redovnim je uzorkovanjem utvrđeno prisustvo noro virusa, zbog čega je, iz preventivnih razloga, otkazana tradicionalna pučka fešta 'Dan malostonske kamenice', koja se na rivi u Malom Stonu trebala održati 16. ožujka.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica je tada istaknuo kako je pojava noro virusa u kamenicama uobičajena, ali je ove godine došla u 'nezgodno vrijeme', kad su kamenice najtraženije.

Znanstvenik iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Vladimir Onofri izjavio je potom kako su kamenice zaražene noro virusom zbog neriješenog sustava kanalizacije. Podsjetio je kako je Neum izgradio svoj dio kanalizacijskog sustava još 80-ih godina prošlog stoljeća, a Republika Hrvatska ni do danas nije ispunila svoj dio obveze.

''Država je bila dužna na kanalizacijski sustav spojiti Ston, Mali Ston, Hodilje i Luku, no to se nije dogodilo. Stanovnici tih mjesta, koji su se u međuvremenu počeli baviti i iznajmljivanjem, kopali su septičke jame koje su propusne'', rekao je Onofri te dodao kako je čudno što se zaraza dogodila u zimsko doba, kad nema turizma, ali možda je tome pridonijelo i to što nema padalina.

Podsjetio je kako se slična situacija dogodila i prije nekoliko godina, ali sve je bilo prešućeno. ''Mislim da je dosta šutnje i da konačno treba nešto poduzeti. Situacija jest ozbiljna, ali nema panike. Nije ugrožena budućnost kamenica u Malostonskom zaljevu. Malostonski zaljev pripada prvoj kategoriji voda, a ovim ga povremeno ugrožavamo', izjavio je Onofri.

Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike