U logoru su me mučili, izjava je dana pod prisilom

1.2.2011.
18:12
VOYO logo

Vukovarski branitelj Tihomir Purda izjavio je u utorak pred Sudom BiH da se protivi izručenju Republici Srbiji, čije ga pravosuđe tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i ranjenika. Sukladno ekstradicijskoj proceduri, on se u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića i Ane Primorac pojavio pred Halilom Lagumdžijom, sucem za prethodni postupak Suda BiH, kako bi se izjasnio o zahtjevu za izručenje Srbiji.

Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača kazala je da su ispunjeni opći uvjeti za Purdino izručenje Srbiji, dok je branitelj Muselimović ustvrdio da za to ne postoje zakonske pretpostavke. On je naglasio kako se dokazi i rješenje o provođenju istrage protiv Purde iz 1999. godine temelje na izjavama ratnih zarobljenika, koje su dane pod prisilom, te su stoga neprihvatljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drhtavim glasom Purda je opisao kako je mučen u srbijanskom logoru i kako je izjavu potpisao pod prisilom. Odluku o Purdinu izručenju Srbiji donijet će kazneno vijeće Suda BiH naknadno temeljem mišljenja suca Lagumdžije i dostavljene dokumentacije. Konačnu odluku o izručenju mora potvrditi Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

Slučaj Tihomira Purde uzdrmao je i HDZ. Sugovornik Večernjeg lista kaže kako su po tom pitanju na Klubu HDZ-a prošlog utorka 'proradile emocije', te je popustila stranačka stega. Zastupnici su navodno zatražili od ministra Dražena Bošnjakovića da zaštiti Purdu. On je isticao da je Vlada učinila sve što je zakonom dopušteno, a da se postupilo drukčije, ušlo bi se u 'crvenu zonu' prema međunarodnim standardima i došlo bi u pitanje 23. poglavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101290156006 arti-201101210498006 arti-201101200015006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo