U Ledo lazanjama u Sloveniji pronađeni tragovi konjskog mesa

Afera s pogrešno deklariranim mesom u lazanjama stigla je do Slovenije. Veterinarski inspektori pronašli su tragove konjskog mesa u Ledo lazanjama luksemburškog proizvođača.

19.2.2013.
21:07
VOYO logo

Problem s tragovima konjskog mesa u zamrznutim mesnim proizvodima, koji je pogodio zapadnoeuropske zemlje pojavio se i u Sloveniji.

Slovenska uprava za sigurnost hrane ustanovila je 350 mesnih namirnica, najriskantnijih po svom sadržaju. Provedene su analize, a od 29 uzoraka 28 je bilo negativno na konjsko meso pa je jedan uzorak dodatno analizirao slovenski Nacionalni veterinarski institut. Tom analizom utvrđeno je, da je konjsko meso imala 450-gramska Ledova lazanja deklarirana kao goveđa, koju proizvodi poduzeće iz Luxembourga. Uzorak je izuzet u jednom trgovačkom lancu, a obaviještene su ostale članice EU, javljaju slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledo: U Hrvatskoj se prodaju lazanje španjolskog dobavljača

Iz kompanije Ledo priopćili su kako su lazanje na hrvatskom tržištu pripremljene isključivo s govedinom.

Nakon što je slovenska veterinarska inspekcija otkrila tragove konjskog mesa u Ledo lazanjama priopćenjem su se oglasili iz spomenute tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvod Ledo lazanje koji se nalazi na Hrvatskom tržištu je proizveden od strane dobavljača Tuttipasta S.A. iz Španjolske. "Prema Ugovoru sa dobavljačem i specifikaciji zahtijevanoj od strane Leda i potvrđenoj od strane proizvođača Tuttipasta S.A., proizvod sadrži isključivo goveđe meso", stoji u priopćenju iz Leda u kojem su i priložili potvrdu od strane dobavljača.

Novi slučaj aflatoksina u mlijeku, Meggle rekorder s 0,3 mikrograma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja otkrila je nove slučajeve aflatoksina u mlijeku. Ponovno je pronađen u većoj količini od dopuštene u Dukatovom, ali i u Megglinom mlijeku.

Analiza je obavljena na području Grada Zagreba. Od 12 ispitanih uzoraka, povećana koncentracija aflatoksina pronađena je u 4 uzorka. I to ponovno u Dukatovom trajnom mlijeku, s 3,8 posto mliječne masti. Pozitivan rezultat bio je i na Mercatorovom mlijeku s 2,8 posto mliječne masti, proizvedenom u BIH, zatim u Lidlovom trajnom mlijeku od 2,8 posto mliječne masti, također pristiglom iz BIH, te u Meggle trajnom mlijeku od 2,8 posto mliječne masti, koje je ujedno i rekorder po prekoračenoj koncentraciji aflatoksina. "Meggle ima visok sadržaj, 0,3 mikrograma, što je čak sedam puta veća koncentracija od dopuštene", istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja Ivo Afrić, dodavši da je sve sporno mlijeko povučeno s tržišta. Najveća koncentracija aflatoksina detektirana je u istočnoj Hrvatskoj, koja je pod posebnim nadzorom inspekcije, a detaljnije se ispituje i mlijeko koje stiže iz uvoza, ističe pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl. "Naša inspekcija je trenutačno na području istočne Hrvatske u kontroli hrane. Idemo vidjeti što je s kukuruzom i ostalim žitaricama koje mogu biti uzrok onečišćenja. Kad to dobijemo, kooperantima ćemo zamijeniti ishranu kukuruzom iz robnih zaliha, koji je također poslan na analizu i utvrđeno je da u njemu nema mikotoksina", kaže Mataušić Pišl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo