U KANADI TO NE SMIJE: / Premijerova supruga u Hrvatskoj prosvjedovala, a u zemlji gdje su živjeli pobačaj je legalan gotovo 30 godina

Image

Supruga premijera Sanja Orešković za svoj prvi javni nastup u Hrvatskoj odabrala je sudjelovanje u povorci "Hod za život" koju je u subotu organizirala udruga Željke Markić.

21.5.2016.
22:26
VOYO logo

”Svaka razborita osoba treba podržati inicijativu Hod za život”, rekla je supruga premijera Oreškovića. "Svakako podržavam ovu predivnu inicijativu u ovom predivnom danu. Svatko razuman će uvijek birati život pred smrću, sve ostalo je zabluda ili strah", poručila je Sanja Orešković. Sanja i Tihomir Orešković dugi su niz godina živjeli u Kanadi, zapadnoj zemlji koja dugi niz godina ima regulirane zakone o pobačaju. Zakone koji ih dozvoljavaju.

Image
OREŠKOVIĆEVA SUPRUGA U POVORCI PROTIV POBAČAJA: /

Još se ne zna hoće li doći i on

Image
OREŠKOVIĆEVA SUPRUGA U POVORCI PROTIV POBAČAJA: /

Još se ne zna hoće li doći i on

Još 1969. kanadska je vlada odobrila pobačaje u određenim uvjetima. Mogli su se izvršiti u bolnicama ako je liječnički konzilij procijenio da bi nastavak trudnoće ugrozio ženin život ili zdravlje, piše National Abortion Federation. Drugi korak prema potpunom odobravanju pobačaja u Kanadi je Povelja o pravima i slobodama, koja je u toj zemlji donesena 1982. godine. Prema povelji svaki zakon koji se protivi njezinim načelima može biti srušen jer je neispravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pravo na izbor jedno od temeljnih prava

To je dovelo do posljednje točke kada je Kanadski vrhovni sud poništio zakon protiv pobačaja 1988. godine. Taj zakon su proglasili neustavnim jer je kršio sedmu točku ovelje o pravima i slobodama. Kanada je 1988. godine potpuno ukinula zakon o zabrani pobačaja je je on povrijeđivao ženino pravo na "život, slobodu i sigurnost osobe".

Novi list je prenio reakciju Kluba žena Liste za Rijeku koje su zabrinute zbog današnjeg istupa Sanje Orešković. Smatraju da je pravo žena na izbor jedno od temeljnih ljudskih prava za koje su se žene u Hrvatskoj izborile još 1978., upozorava predsjednica Kluba Kristina Posilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao nam je što premijer Orešković i njegova supruga sa sobom iz Kanade nisu donijeli i visoke demokratske standarde po kojima je ta zemlja poznata. Aktualni kanadski premijer i njegova supruga veliki su zagovornici tolerancije, prava na izbor i prava na različitost. Voljeli bismo da naš premijer i njegova supruga znaju da svaki razuman čovjek sadašnjice podržava pravo na izbor, u svim sferama privatnoga i profesionalnoga života" stoji u izjavi za javnost Kluba žena Liste za Rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo