NAJJAČI VIKEND SEZONE: / Kolone na autocesti su kilometarske, trajekti krcati, a pripremite se i na čekanje na naplatnim kućicama

Image

Usred smo vikenda koji je tradicionalno predviđen za najveću smjenu turista.

28.7.2018.
14:28
VOYO logo

Promet je vrlo gust na većini cesta u smjeru mora, povremeno i u smjeru unutrašnjosti, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim pristaništima te na nekim graničnim prijelazima a kako je HAK javio u 12,30 sati najduža je kolona između čvorova Zadar II i Maslenica u smjeru unutrašnjosti, oko 14 kilometara.

Na autocestama su česti kraći zastoji u blizini odmorišta i čvorova, pa HAK poziva vozače da brzinu vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila. Povremeni zastoji i smetnje zbog velike gustoće prometa te izvanredne situacije i ograničenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na A1 Zagreb- Ploče na naplati Lučko u smjeru mora kolona je oko 500 metara. Zbog veće gustoće prometa između čvorova Lučko i Zadar II, u oba smjera vozi se usporeno, u koloni. Između tunela Bristovac i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika kolona je oko 11 kilometara, a u smjeru unutrašnjosti između čvorova Zadar II i Maslenica oko 14 kilometara, na dionici od tunela Bristovac do vijadukta Baričević, u smjeru unutrašnjosti kolona je oko tri kilometara .

Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je oko 11 km, pa je trenutačno bezgotovinsko plaćanje moguće i na naplatnoj postaji Demerje, a na naplatnoj postaji Donja Zdenčina kolona je oko 2 kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na A2 Zagreb- Macelj kolona na naplatnoj postaji Trakoščan u smjeru GP Macelj je oko tri kilometra (vozila se povremeno zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč).

Na A3 Bregana- Lipovac pojačan je promet u smjeru istoka, kolona vozila na GP Bajakovo oko 5 kilometara, prometna nesreća između čvorova Nova Gradiška i Lužani u smjeru Lipovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski ipsilon A9- pojačan je promet na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kolona je oko 4,5 kilometara a ispred tunela Učka, u smjeru Matulja oko 3,5 kilometara.

Na Krčkom mostu kolona na izlasku s otoka Krka prema kopnu duga je oko 4 kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan je promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel), na GP Bajakovo prema Srbiji i prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

Pojačan je priljev vozila u trajektnim pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima (Cres, Rab, Pag) te u trajektnim lukama Zadar, Split i Ploče te su moguća odstupanja od uobičajenog reda plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se u povodu košarkaškog turnira na otoku Istu uvodi izvanredna linija Zadar - Ist u 19 sati, te u nedjelju s otoka Ista za Zadar u 6 sati.

Splitske luke bilježe rekorde

U Trajektnoj i Zračnoj luci Split ovog se vikenda očekuje oko 145 tisuća putnika u oba smjera, što je ovogodišnji rekord, a nastavak takvog intenziteta prometa predviđa se i sljedećeg vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas i sutra kroz splitsku trajektnu luku prometovat će oko 87.000 putnika i 17.000 vozila što je najveći ovogodišnji promet tijekom jednog vikenda a očekujemo kako će se porast broja putnika nastaviti i sljedećeg, odnosno prvog vikenda u kolovozu," rekla je za Hinu voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

Po njezinim riječima, zbog povećanog prilljeva putnika u trajektnoj luci koji putuju na otok Brač, danas je uvedena jedna izvanredna trajektna linija do Supetra. Bude li potrebno, dodala je Ivulić, tijekom vikenda uvest će se još izvanrednih trajektnih linija za srednjodalmatinske otoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Službe prihvata i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan je izvijestio kako se u toj luci ovog vikenda očekuje najveći ovogodišnji priljev putnika u dosadašnjem dijelu sezone.

"Danas očekujemo dolazak 111, a sutra 96 zrakoplova koji će u oba pravca prevesti oko 58.000 putnika što je najveći ovogodišnji promet tijekom jednog vikenda," rekao je Melvan za Hinu. Dodao je kako se sadašnji intenzitet priljeva putnika u Zračnoj luci nastaviti i prvog vikenda u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza ostvaruje se najveći 'udar' putnika u splitskoj Zračnoj luci," dodao je.

Na Makarskoj rivijeri 70 tisuća gostiju

Posljednji srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće ovoljetne ljetne smjene gostiju, većih gužvi na gradskim prometnicama te u trajektnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, po podacima turističkih ureda, odmara se oko 70.000 gostiju što je slično broju turista potkraj srpnja prošle godine, iako je ljeto na Primorju dočekano s 3000 novih turističkih postelja u obiteljskom smještaju.

Najviše gostiju, njih 16,5 tisuća odmara se u Makarskoj, u Baškoj Vodi ih ljetuje 12,5 tisuća, Gradac ih je ugostio 9,5 tisuća, u Tučepima je 8 tisuća gostiju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hotelskim kućama na makarskom primorju, koje ugošćuju više od 14.000 gostiju, kapaciteti su uglavnom popunjeni, kao i u kućama za odmor, dok u sobama i apartmanima obiteljskog smještaja ima još nešto slobodnih mjesta.

Na Makarskom autobusnom kolodvoru gdje dnevno stiže više od stotinu autobusnih linija autobusi dolaze i odlaze uglavnom popunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo