Mobilizacija biračkog tijela? / Predizborni trik ili briga za grad heroj: Može li novi paket zakona pomoći Vukovaru?

'To nije predizborni trik ni mamac nego je to pokazivanje da se ova Vlada i stranka brinu o specifičnosti Vukovara i njegove žrtve u Domovinskom ratu'

9.10.2019.
21:55
VOYO logo

Vlada će u savjetovanje pustiti Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim će 18. studenoga postati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. 

To je samo jedan u paketu zakona vezanih uz Vukovar kojim Vlada želi pomoći gradu heroju. A kako bi svi trebali biti doneseni do kraja godine, oporba smatra da se time skupljaju bodovi za predsjedničku kampanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto posebnog pijeteta

Vukovar bi trebao postati mjesto posebnog pijeteta, a sve će se regulirati Zakonom. Planira se ustrojiti i stručno tijelo koje će se brinuti o mjestima zločina u Vukovaru, a posebnim bi se zakonom poticala i ulaganja.  

"Donošenjem zakona bi se omogućilo poduzetnicima, zaposlenicima i građanima Vukovara da imaju određene posvlastice koje će im pomoći da se rane kroz ulaganja
i kroz druge mjere učine lakšima i da se može izjednačiti Vukovar s ostalim dijelovima RH", govori za RTL DanasBranko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobilizacija biračkog tijela?

Oporba smatra da donošenje takvih zakona uoči predsjedničke kampanje nije slučajno. 

"Lijepo je da se Vlada sjetila da napravi zakon o Vukovaru koji bi pomogao i u investicijama da Vukovarci kao i cijela Slavonija ne odlaze iz svoga grada.
Taj zakon se priprema od 2016. i gle čuda sad će ga složiti, pripremiti, dati u proceduru i usvojiti u nepuna dva mjeseca, a zašto? Zato što su predsjednički izbori", kaže bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno se radi o pokušaju mobilizacije HDZ-ova biračkog tijela - zato to rade. Mislim da svaka čast žrtvi Vukovara, ali imati praznik na dan kada je Hrvatska doživjela poraz nema smisla i po tome smo sve više i više slični našim susjedima koji to rade", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Vladajući odgovaraju da je Zakon o Vukovaru dio njihova programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije predizborni trik ni mamac nego to je pokazivanje da se ova Vlada i stranka brinu o specifičnosti Vukovara i njegove žrtve u Domovinskom ratu, to nije sada palo na um nego se duže priprema", dodaje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Mostov Miro Bulj i sam je u Cetinskoj krajini prikupljao potpise da Vukovar postane mjesto posebnog pijeteta, a najavu novih zakona s oprezom pozdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba vidjeti što će Vlada predložiti: je li mazanje očiju ili je to stvarno proglašenje pijeteta, da se ne ponavlja ono s Marijanom Živkovićem na sudu, hoće li biti manjinski zakon, hoće li biti suspendirani, što će se dogoditi" rekao je saborski zastupnik Miro Bulj

A ono što je kamen spoticanja u Vukovaru, dvojezičnost, zakon doznajemo neće regulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo znali u startu da se ćirilica i dvojezičnost u gradu ne mogu na taj način riješiti. Vidite zadovoljan jesam, pogotovo ako dobijemo taj blagdan, volio bih da se puno više toga ubacilo, ali uvijek postoje zakoni koji su viši i koji se nisu mogli promijenili", rekao je predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić.

Dan stradanja Vukovara proglasiti praznikom kao i grad mjestom posebnog pijeteta moglo bi se vrlo brzo, dok za Zakon o ulaganjima treba i odobrenje Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo