U JEDNOJ STVARI SMO BOLJI I OD NAJVEĆIH ČLANICA EU: / Tvrtke nam izuzetno brzo rastu, a to su prepoznali u inozemstvu

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Prema najnovijim podacima Eurostata, Hrvatska se može pohvaliti s udjelom od 12,06 posto brzorastućih tvrtki s 10 ili više zaposlenika u svome gospodarstvu, čime je zabilježila bolje rezultate od

2.12.2020.
16:05
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Gotovo 172.000 tvrtki u Europskoj uniji klasificirano je brzorastućima u 2018. godini. To je, prema podacima Eurostata, objavljenima u utorak, 11,9 posto svih aktivnih poduzeća s najmanje 10 zaposlenih. Osim toga, ta su poduzeća osigurala poslove za 14 milijuna ljudi.

Najveći udio brzorastućih tvrtki dolazi iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija koji čini čak 18 posto aktivnih poduzeća, slijede ih administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s 15,8 posto, transport i skladištenje s 14,1 i te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 13,3 posto. Eurostat navodi kako se distribucija visokorastućih poduzeća prilično razlikovala u pojedinim zemljama članicama EU. Tako je najveći udio takvih poduzeća zabilježe u Grčkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Irskoj. Najmanje ih je u Rumunjskoj, na Cipru te u Belgiji, Austriji, Danskoj i Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1500 domaćih vrlo uspješnih tvrtki

Hrvatska je, pak, 2018., prema podacima Eurostata, imala više od 1500 tvrtki s visokim rastom, u kojima je brojala više 110.000 zaposlenih. Po udjelu od 12,06 posto brzorastućih tvrtki u ukupnom gospodarstvu, spadala je u gornji dio ljestvice.

Nedavno objavljeno Deloitteovo izvješće među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe u ovoj godini pozicioniralo je i šest hrvatskih tvrtki; pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih (Electrocoin, Bazzar.hr, Agrivi, Eco Mobile i Include) te jednu u kategoriji Zvijezda u usponu (Speck). Još su tri tvrtke (Rimac Automobili, Infinum i Infobip) predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Udio IT sektora u BDP-u je 10 puta manji od udjela turističkog sektora, no Hrvatska je u vrhu EU u IT-ju. Užurbana digitalizacija djeluje pozitivno, a proizvodi kao što su KEKSPay, Laqo ili PayCek govore da osim talentiranih developera imamo i kreativne inovatore poput Infinuma i Infobipa”, rekao je za Poslovni dnevnikNikola Škorić, direktor i suosnivač Electrocoina.

Brzorastući Q

Zagrebačka IT tvrtka Q se na lanjskoj Deloitteovoj ljestvici našla među 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoeuropskoj i mediteranskoj regiji s rastom od 3894 posto, a u utorak je osvojila prestižnu nagradu za inovaciju German Innovation Award 2020. Nagrađena je njihova aplikacija "medi vision" koju su izradili za njemačku kompaniju Medi, a riječ je o digitalnom alatu za brza i precizna 3D pri odabiru medicinskih pomagala. Aplikacija se već koristi u ljekarnama i medicinskim trgovinama diljem Njemačke, a trebala bi biti dostupna u 90 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Q je u 2020. ostvario dosad najveće prihode, a proglašen je i jednom od 20 najboljih web development tvrtki u svijetu. Uz to su zaposlili još 55 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo