U Istri potpuno zabranjen uzgoj i izlov školjaka

Cijela zapadna i istočna obala Istre je pod zabranom uzgoja i izlova školjaka.

8.10.2010.
19:41
VOYO logo

Zabrana je stupila na snagu još 20. rujna kada su iz svih uzgajališta potvrđeni biotoksini u školjkama, a trajati će najmanje do ponedjeljka kada će se uzimati sljedeći uzorci školjaka.

Zatvorena su sva uzgajališta Istre, zabranjen je i izlov školjaka na otvorenom moru na teritorijalnim vodama na granici sa Slovenijom i Italijom, piše Večernji list. Zabrana izlova i prometa školjkama prvi puta je uslijedila u kolovozu, a do danas je na pojedinim mjestima zabrane bilo već četiri, pa i šest puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine je zbog biotoksina zabrana trajala sedam dana, a ove godine to predugo traje kaže veterinarska inspektorica Rajka Lesić te napominje da se promet školjkama ipak nastavlja jer istarski školjkari nabavljaju školjke iz Dalmacije, iz Šibenika.

Inače, povišena razina biotoksina DSP (Diarrhetic Shellfish Poison) uzrokuje probavne tegobe. Veliki su problemi sa školjkama u sjevernoj Italiji, cijeli je tršćanski zaljev zatvoren je za izlov i promet školjkama, a u nekim gradovima Italije bilježe se i brojna trovanja građana. Zabrana traje sve dok dva uzastopna uzorka uzeta u razmaku od 48 sati ne budu negativna, što će se znati u ponedjeljak, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima dr. Vlaste Skopljak iz Zavoda za zaštitu zdravlja istarske županije dosad nije bilo prijavljenih slučajeva trovanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo