apel policije / U Istri na meti prevaranata posebno starije osobe! Iz policije poručuju: 'Ovo nemojte nikome dati...'

Scenarij isti, u lovu na starije osobe, prevaranti se telefonski predstavljaju kao bankovni službenici

15.2.2021.
6:58
VOYO logo

U Istri posljednjih tjedana raste broj pokušaja prevara. Stoga policija apelira posebno na umirovljenike i članove njihovih obitelji da budu oprezni. 

Prime li poziv ili nenajavljeni posjet u kojem ih nepoznate osobe traže osobne podatke savjetuju da to nikako ne čine te da slučaj prijave policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij isti, u lovu na starije osobe, prevaranti se telefonski predstavljaju kao bankovni službenici. Traže brojeve kartica, mjesečna primanja, stanja računa i druge osobne podatke radi tobožnjih provjera. 

"Ignorirala bih ili bih se nasmijala, našalila ili tako nešto", govori umirovljenica iz Pule Nada Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dobijem poziv s nekog nepoznatog broja vrlo sam oprezan što bih savjetovao i svim drugima", jasno će Zoran Miladinović iz Pule.

No prevaranti ne staju na telefonskim pozivima već žrtve često pokušavaju navesti da iz banke ili bankomata podignu gotovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija savjetuje

"I nakon toga bi pod izlikom nekakve provjere tih novčanica ili nešto slično nekako nagovorila osobu da joj prepusti novac na neko kraće vrijeme", kaže voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović.

"Pa zato što je starija populacija pogotovo ako su sami inače i usamljena i ranjiva i možda u tom momentu niti ne mogu razmislit trezveno kako bi trebali", jasno će Mira Puškarić iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate šta da vam kažem ja, jako jako oprezan treba bit u svemu tome jer tih prevara je danas sve više i više", dodaje Mustafa Hodžić iz Pule.

Stoga policija savjetuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nikome ne daju nekakve svoje osobne podatke, nikakve bankovne podatke, posebice ne telefonski, isto tako da ne pokazuju nikome svoje dokumente i da ne šalju preslike tih dokumenata nepoznatim osobama", poručuje voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović.

Naglašavaju da banke nikada neće telefonski provjeravati koliko novca imate na računu niti vas tražiti da Izvršite bilo kakve žurne transakcije. Poručuju - svaki poziv u kojem se traži slično, odmah treba prijaviti policiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo