prognoza Dunje Mazzocco Drvar / U iščekivanju prvog ozbiljnijeg zahladnjenja: Pred nama još jedan vikend s malo izraženijom južinom

Image

U gorju će vikend ipak biti oblačniji, a postoji i razmjerno velika vjerojatnost za malo kiše

8.11.2018.
19:56
VOYO logo

Da se ove jeseni kladite na vrijeme, sigurna sam da biste tipovali na južinu. Bili biste u pravu, ali ne biste puno zaradili, koeficijenti su za takav ishod jako niski. Nižemo i dalje razmjerno tople dane, a čak ni mjestimična magla i niski oblaci nisu uspjeli zadržati temperaturu u okvirima prosjeka. I dok čekamo prvo ozbiljnije zahladnjenje, pred nama je još jedan vikend s malo izraženijom južinom.

VIKEND NA KOPNU

Nije južina nužno loša, u nizinskoj Hrvatskoj napokon će malo provjetriti, vlage će biti manje pa će i magla, nakon 8 uzastopnih dana, u nedjelju napokon izostati. A i frizure će biti postojane. U redu, postojanije. Bit će i više sunčanoga vremena, mamit će na boravak na otvorenom. Ipak, imajte na umu da će biti razmjerno vjetrovito, osobito na zapadu unutrašnjosti gdje će vjetar sredinom dana, i subote i nedjelje, imati i umjereno jake udare, oko 50 kilometara na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav je vjetar sasvim dovoljan da poskida lišće koje je ostalo na granama, ali i da vam pomogne osušiti rublje koje vjerojatno već danima čeka zbog maglovitog i vlažnog vremena. Temperatura ponovno malo viša, na karlovačkom i sisačkom području može ponovno doći i sasvim blizu dvadesetici. 

U gorju će vikend ipak biti oblačniji, a postoji i razmjerno velika vjerojatnost za malo kiše, osobito u Lici i Dalmatinskoj zagori. Ondje će se zadržati i malo svježije nego u nizinama, većinom od 13 do 17 °C. Subotnje jutro bit će podjednako svježe kao ono u petak, a u nedjelju će zbog vjetra jutarnja temperatura ipak biti viša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

MORE

Na moru južinu u pravilu ne vole. Uobičajeno donosi oblake i kišu, neprimjerenu toplinu, a tako će biti i ovoga puta. No, prije toga, subotnje jutro bit će još tiho i mirno uz razmjerno čestu sumaglicu i maglu, osobito u Istri i na Kvarneru gdje vidljivost može biti smanjena na samo nekoliko stotina metara. 

Već tijekom subotnjeg jutra zapuhat će jugo koje će rastjerati maglu, tijekom dana ojačati na umjereno, a u noći na nedjelju već će biti i umjereno jako, dovoljno da i more postane umjereno valovito s valovima do oko 90 centimetara. Takvo jugo ne radi štetu, ne obustavlja plovidbu, ali bi manji brodovi svakako trebali ostati na vezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će promjenjivo oblačno, a ponegdje će biti i slabe kiše, prije svega u Istri i Primorju. Kiša će ipak biti najupornija na Kvarneru, osobito u širem riječkom primorju gdje će rositi u većem dijelu subote i gotovo cijele nedjelje.

Image
Foto: RTL

O svemu ovome govorimo vam svakodnevno u našim televizijskim prognozama, a možete nam se javiti i putem Facebook stranice RTL Vrijeme gdje ćemo odgovoriti i na vaše ljubazne upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo