vlastiti informatički sustav / 'U ime obitelji' očekuju da će izlaznost na izbore biti rekordna

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz udruge 'U ime obitelji' priopćeno je kako očekuju da će u drugom krugu predsjedničkih izbora na izlaznost biti rekordna.

11.1.2015.
16:57
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Prema procjenama Udruge U ime obitelji na birališta je u nedjelju do 15 sati izišlo nešto više od 44 posto birača, što je za više od 8 posto više nego u prvom krugu, pa u udruzi očekuju kako će u drugom krugu predsjedničkih izbora na izlaznost biti rekordna.

Iz Udruge je priopćeno kako su putem vlastitog informatičkog sustava za praćenje izlaznosti do 15,30 sati zaprimili izvješća o izlaznosti od svojih promatrača s 175 biračkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora primijećeno je znatno više nepravilnosti nego što je to bilo u prvom krugu. Dežurni volonteri udruge U ime obitelji od jutra bilježe i klasificiraju prigovore koje zaprimaju od 845 promatrača diljem Hrvatske. U jednom slučaju morala je intervenirati čak i policija.

Na biračkom mjestu 172. u Zagrebu promatrač U ime obitelji verbalno je napadnut od strane nepoznate osobe koja nema funkciju u biračkom odboru, a ispostavilo se da je član SDP-a. Nakon što je promatrač Udruge uputio prigovor na protuzakonito postavljanje SDP-ova promatrača u biračkom odboru, jer iako je imao potvrdu nije bio na popisu promatrača DIP-a, promatraču Udruge zaprijetio je drugi SDP-ov član koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: "Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijetnjama su obaviještena nadležna tijela, a dolaskom policije spomenuta osoba koja se zatekla na biralištu donijela je, naknadno, potvrdu SDP-a da je njihov promatrač.

U Samoboru su članovi biračkog odbora otvorili glasačku kutiju u 12 sati, uz obrazloženje kako nema mjesta u kutiji te će oni to podijeliti na dva dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dojavi građana, u Zaprešiću na biračkom mjestu u Domu zdravlja glasačka kutija nakon 10 sati nije bila zatvorena, a u odboru je bilo prisutno samo dvoje članova. Građani su nepravilnost prijavili DIP-u, no s obzirom na to da ne znaju je li slučaj riješen, zabrinuli su se kada su na podnevnom dnevniku na javnoj televiziji čuli kako su iz DIP-a objavili da nema nikakvih nepravilnosti te su stoga nepravilnost prijavili i Udruzi "U ime obitelji".

Građani su prijavljivali i kršenje izborne šutnje izjavama predsjedničkog kandidata Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojem je iznio dio svog programa, a koji su objavljivali pojedini mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga U ime obitelji podsjeća sve one koji se zbog gužve na biračkim mjestima zateknu u redovima pred biralištima, glasovanje biti omogućeno i nakon 19 sati. Osobito se to odnosi na glasovanje hrvatskih državljana u Mostaru (BiH) koji od ranog jutra stoje u redovima kako bi ostvarili svoje građansko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Udruga "U ime obitelji".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo