'U ime obitelji' imaju potpise za referendum, evo koja je procedura

Inicijativa 'U ime obitelji' je u nedjelju objavila da su prikupili više od 500.

27.5.2013.
6:54
VOYO logo

Hrvatski sabor bi u srijedu trebao dobiti prikupljene potpise, a vjerojatno će ih preuzeti predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Potom u Saboru moraju ponovno prekontrolirati svaki potpis, a neka su ranija nagađanja govorila da bi točan broj potpisa mogao biti poznat do srpnja ili sredinom tog mjeseca.

Zatim će o referendumu odlučivati Odbor za Ustav, a nije isključena ni plenarna sjednica. Zatupnici jednostavno mogu reći da je sve u redu i da se krene u raspisivanje referenduma. Rok je 30 dana. Ako im nešto nije jasno, pitanje šalju Ustavnom sudu, piše Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci Ustavnog suda pak moraju u 30 dana vidjeti je li pitanje u skladu s Ustavom ili ne. Ako kažu da je sve u redu, sve se vraća zastupnicima i onda se kreće u referendum. Ako bi pak kojim slučajem suci odlučili da pitanje nije u skladu s Ustavom, referenduma nema.

A ako većina izašlih birača na referendumu odluči da se u Ustav ugradi da je brak zajednica muškarca i žene, one će se morati i ugraditi u temeljni akt države jer su odluke referenduma obvezne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo