na ovom se radilo godinama / U Hrvatsku stiže onkološka putovnica: Evo zašto je bitna za male pacijente i što sve sadrži

Hrvatska će biti sedma zemlja u Europi koja ima onkološku putovnicu

22.1.2024.
21:31
VOYO logo

Mali onkološki pacijenti uskoro dobivaju onkološke putovnice, javlja RTL Danas.

"Onkološka putovnica je elektronički dokument koji se daje pacijentima odnosno roditelju maloljetnog djeteta, na završetku liječenja primarnoga tumora", objasnila je riječka pedijatrijska onkologinja Jelena Roganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovnica sadrži sve bitne elemente od osnovnih demografskih podataka do detaljnih elemenata o provedenoj terapiji. Hrvatska će biti sedma zemlja u Europi koja ima onkološku putovnicu. Sve bi trebalo zaživjeti sredinom veljače kada je i Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić pojašnjava da onkološka putovnica neće biti samo softver u smislu registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je recimo umjetna inteligencija. Dakle ima 168 parametara, u pet kategorija se upisuje za svakog pojedinog pacijenta. I na temelju tih podataka, ta aplikacija i taj softver određuje i sugerira na koji način i zbog kojih zdravstvenih problema treba pratiti tu djecu", tumači Roić.

Image
ANALIZA /

KBC Zagreb smanjio liste čekanja na ključne terapije i do 90%: 'Pojačavamo aktivnosti prema onkološkim i kroničnim pacijentima'

Image
ANALIZA /

KBC Zagreb smanjio liste čekanja na ključne terapije i do 90%: 'Pojačavamo aktivnosti prema onkološkim i kroničnim pacijentima'

Svi neophodni podaci

Iz Udruge "Krijesnica" za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima poručuju da na projektu rade godinama i da je važan za pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za njih u praksi će to značiti da će oni u jednom elektroničkom formatu imati sve podatke koji su neophodni za njihovo stanje. O samoj bolesti, tijeku liječenja i smjernice. To je jako važno da se prati stanje, da se predviđaju neki mogući problemi i da se na njih što prije reagira", ističe izvršna direktorica Udruge Krijesnica Mirela Stanić-Popović.

Cilj je aplikaciju uključiti u sve hrvatske centre u kojima se liječe djeca s malignim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo financirati inicijalno taj softver i onda ćemo je održavati. Ona je na razini Europske unije. Siguran sam da ćemo uspjeti s vlastitim sredstvima i sa sredstvima EU projekata zaokružiti ovaj projekt", naglašava Roić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo