NEKI VJERUJU SAMO NJEMU / Jeste li primijetili da se već dugo ne može kupiti živin toplomjer? Ljekarne su imale sve isti odgovor

Image
Foto: Pixabay

U hrvatskim ljekarnama ga više ne možemo kupiti pa se probudila nostalgija za ovim (potencijalno opasnim) alatom

8.3.2023.
11:43
Pixabay
VOYO logo

Ako je to nekome važno, toplomjeri koji se proizvode danas su precizni, sigurni i moderni, čak i ne izgledaju loše.

Ne postoji smisleno objašnjenje da je živin toplomjer i dalje toliko popularan i da neki ljudi vjeruju samo njemu. Iz razloga što daje precizne rezultate pri mjerenju visokih temperatura, pretragom na Googleu došlo se do zaključka da je živin toplomjer (bio) toliko omiljen, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplomjeri sa živom imaju i neke mane: opasni su ako se toplomjer razbije i živa iscuri iz njih, nisu precizni kod mjerenja niskih temperatura, a i treba im dosta vremena da daju rezultat mjerenja.

Image
Odlaganje otpada /

Gdje baciti živin toplomjer? Zašto je važno pravilno odložiti živin toplomjer?

Image
Odlaganje otpada /

Gdje baciti živin toplomjer? Zašto je važno pravilno odložiti živin toplomjer?

'Ne prodajemo to već godinama'

Jedna od stvari zbog kojih se probudila nostalgija za ovim potencijalno opasnim toplomjerom je vjerojatno i činjenica da ga u hrvatskim ljekarnama više ne možemo kupiti. Situacija je provjerena u tri ljekarne u zapadnom dijelu glavnog grada. U sve tri dočekao je bio isti odgovor: “Ne prodajemo to već godinama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu. S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u.

Namjera je smanjiti prisutnost žive u okolišu

Navedena zabrana odnosila se na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama), ali i na sve nove medicinske proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u uporabi, pojašnjavaju iz HALMED-a. Dodaju i kako “predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu”.

Tada je, prema podacima HALMED-a, provedeno i povlačenje svih medicinskih proizvoda koji sadrže živu iz prometa, uz zahtjev da se stave u karantenu i zbrinu sukladno važećim zakonskim propisima, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo