ŠKOLSKI PSIHOLOzi: / U Hrvatskoj sve više pokušaja suicida mladih: Nastavnici ne znaju kako pomoći

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Dok svaki četvrti učenik u hrvatskim školama pati od anksioznih smetnji koje često prerastu u depresivne poteškoće pa i kliničku depresiju praćenu samoozljeđivanjem i suicidalnim mislima, većina nastavnika ne zna kako prepoznati zabrinjavajuće znakove i kako pružiti psihološku pomoć

5.3.2023.
15:42
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Sve je više pokušaja suicida, a profesori ne znaju kako pomoći, piše u nedjelju Večernji list, pozivajući se na rezultate istraživanja predstavljene na konferenciji školskih psihologa.

Gotovo tri četvrtine nastavnika osjeća se nesigurno u vlastite sposobnosti pružanja pomoći đacima s mentalnim poteškoćama, a to smatraju svakodnevnim dijelom svog posla i već su bili u situaciji da su individualno razgovarali s nekim učenikom o problemu povezanom s njegovim mentalnim zdravljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek svaki treći (37,1 posto) anketirani učitelj i profesor u hrvatskim osnovnim i srednjim školama zna prepoznati simptome depresivnosti kod učenika kao i depresivnost povezanu s konzumacijom alkohola ili suicidalnim mislima.

Image
BORIS JOKIĆ: /

Usamljenost je sve veći problem među mladima: '20 posto njih iskazuje simptome vezane uz anskioznost'

Image
BORIS JOKIĆ: /

Usamljenost je sve veći problem među mladima: '20 posto njih iskazuje simptome vezane uz anskioznost'

Ovo su podaci istraživanja “Mentalnozdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prezentirani u petak na 1. konferenciji školskih psihologa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji bi zvonili na uzbunu i u neka bolja vremena, a kamoli ne sada, usred rata u Europi, pandemije kojoj još nije stigao kraj, klimatskih promjena...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje otkriva neugodnu stvarnost: dok svaki četvrti učenik u hrvatskim školama pati od anksioznih smetnji koje često prerastu u depresivne poteškoće pa i kliničku depresiju praćenu samoozljeđivanjem i suicidalnim mislima, većina nastavnika ne zna kako prepoznati zabrinjavajuće znakove i kako pružiti psihološku prvu pomoć mladima piše za Večernji list Nataša Vlašić Smrekar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo