U HRVATSKOJ NITKO NE ŽELI BITI POLICAJAC!? Dodatno snizili kriterije na natječaju: / Ma, dovoljno je da imate trogodišnju školu

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Zeljko Lukunic

Mladi su nezainteresirani za ovaj posao zbog niskih plaća, a MUP je još u rujnu 2017. godine najavilo povećanje plaća policajacima

19.7.2019.
16:51
PIXSELL/Ilustracija, Zeljko Lukunic
VOYO logo

U natječaju za upis kandidata za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajac u 2019./2020. izmijenjene su pojedine odredbe. Osim što je prvotni rok za prijavu zainteresiranih koji je bio 31. srpnja, produžen za mjesec dana (sada je rok za prijavu 31. kolovoza ove godine), prema novim uvjetima natječaja natjecati se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, do sada su to mogli samo oni koji su završili srednju školu u četverogodišnjem programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRISEGNULA PRVA GENERACIJA POLICAJACA U KOJOJ JE TREĆINA ŽENA: /

'Vi ste Hrvatska policija, vi ste naš ugled!'

Image
PRISEGNULA PRVA GENERACIJA POLICAJACA U KOJOJ JE TREĆINA ŽENA: /

'Vi ste Hrvatska policija, vi ste naš ugled!'

Kriteriji sniženi zbog slabog odaziva

Na natječaj se mogu javiti svi oni koji nemaju navršenih 28 godina na dan 16. rujna 2019. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, oni koji su osobno dostojni za obavljanje policijske službe te koji nisu članovi političke stranke.

Iako je do sada na natječajima, koji su trajali manje od dva mjeseca, primano 400 novih policajaca, ove godine natječaj je otvoren 1. ožujka i traje punih šest mjeseci, do 31. kolovoza. Prima se čak 750 novih policajaca. Snižavanje kriterija natječaj ove godine leži očito u smanjenom odazivu, dok, istovremeno, u MUP-u velik broj policajaca ima sve uvjete za odlazak u mirovinu. Iako su predali zahtjeve, odlazak im nije odobren. Mladi su nezainteresirani za ovaj posao zbog niskih plaća, a Ministarstvo unutarnjih poslova još je u rujnu 2017. godine najavilo povećanje plaća policajacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, očito od toga još ništa. Sindikat policijskih službenika na svojoj je stranici na Facebooku objavio izračun osnovice plaće policajca koji radi na području Zagreba. Prema tom izračunu vidi se da je osnovna neto plaća policajca vježbenika 3.852,46 kuna, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu plaće 4.342,39 kuna, piše Dnevnik. hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo