Dali joj dva puta otkaz, sad ne može biti ni pralja

Ogulinka Biljana Šumonja je diplomirana odgojiteljica predškolske djece koja više od dva desetljeća ne može dobiti posao u lokalnom dječjem vrtiću, iako zadovoljava uvjete njihovih natječaja.

18.6.2012.
10:38
VOYO logo

Naime, Šumonja je 1. listopada 1991. godine dobila obavijest da je zbog smanjenja obujma posla, kako joj je to službeno obrazloženo, postala tehnološki višak u dječjem vrtiću. Na otkaz je uložila žalbu, te je u travnju 1992. godine dobila sudsku presudu da je otpuštena bez razloga i da je se mora vratiti na posao. Vraća se u vrtić, ali umjesto na radno mjesto za koje je kvalificirana, šalju je u garderobu na čuvanje kaputa! Samo deset dana kasnije opet dobiva otkaz.

"Većina kolegica me tih dana nije htjela ni pogledati, a ravnateljica mi je u četiri oka rekla da 'nemam ja šta tu raditi dok je Saborsko spaljeno i dok su ljudi tamo ostali bez svega'", priča Biljana Šumonja za Novi list. Na taj otkaz nije uložila žalbu, iako je tijekom rata u vrtić primljeno nekoliko novih odgojiteljica, što potvrđuje da objašnjenje o smanjenom obujmu posla nije držalo vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2000. odbijene joj sve molbe za posao

Ponovno se za posao u vrtiću javila u drugoj polovici devedesetih, no odgovor je bio: nema mjesta. Tek 2000. godine primljena je u vrtić da tri i pol sata dnevno na nekoliko mjeseci radi kao odgojiteljica u programu predškole. Ravnateljica joj se, kaže, nije ispričala, nego je rekla "da ono prije nije bilo ništa osobno". Iduće dvije godine radila je po par mjeseci na skraćeno radno vrijeme i slala molbe na natječaje za odgojitelje na neodređeno vrijeme, koje je vrtić raspisivao. No, redovito joj je stizao odgovor da nije izabrana, čak i kad se od 2009. godine počela pozivati na odredbu koja nalaže da se pripadnicima manjina omogući zapošljavanje u javnom sektoru razmjerno njihovom udjelu u stanovništvu. Odbijaju je i na natječaju raspisanom 3. lipnja 2011. godine, nakon čega Biljana Šumonja podiže već spomenutu tužbu, kojom traži poništavanje natječaja i naknadu štete za višegodišnju diskriminaciju. Općinski sud u Ogulinu u ožujku ove godine donio je nepravomoćnu presudu da je diskriminaciju nemoguće dokazati, a slučaj se trenutno u žalbenom postupku nalazi na Županijskom sudu u Karlovcu. Šumonja najavljuje da će pravdu, ako treba, tjerati do suda u Strasbourgu.

Ne može biti ni peračica rublja

Da apsurd bude još veći, Šumonja se u međuvremenu javila na još jedan natječaj u vrtiću, kad se na određeno vrijeme tražila peračica rublja. No i tu je dobila odbijenicu, a u odgovoru ravnateljice uz klasično 'niste izabrani' dopisano je: "želimo vam više sreće idući put".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo