'U Hrvatskoj još nema oboljelih, ali perite povrće'

Novi soj Escherichije coli koji lakše prianja na sluznicu crijeva i kod čak četvrtine oboljelih uzrokuje opasni hemolitičko-uremički sindrom HUS, još uvijek nije došao u Hrvatsku.

6.6.2011.
12:18
VOYO logo

Iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", dr. Boško Desnica nam je potvrdio da oboljelih od opasnog soja Escherichije coli, EHEC, u našoj zemlji još uvijek nema. Čini se da Hrvatima pomaže i to što slušaju svoje majke i bake, koje su nas učile da povrće dobro operemo pod mlazom vode, ogulimo koru i naknadno operemo ruke. Dr. Desnica ističe da su ove starinske metode izuzetno učinkovita prevencija protiv širenja bakterija.

specijal-201012070191004-Epidemija EHEC bakterijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto antibiotici ne djeluju?

Dr. Desnica objašnjava da je prije svega problem to što je riječ o bakteriji koja napada crijeva. 'Crijeva su vam prava džungla. Tu imamo 250 kvadratnih metara površine, kao jedno tenisko igralište. I tu se nalazi 100 milijardi raznoraznih bakterija, živčanih stanica ima više nego u leđnoj moždini, crijevo ima i vlastite hormone... Riječ je o pravoj džungli, a ne o dnevnom boravku kao što je slučaj u nekim drugim zatvorenijim sustavima našeg tijela. Kad dođe antibiotik on poništava i mnoge korisne bakterije, čijim se nestankom oslobađa mjesto za naseljenje patogene bakterije koja će možda preživjeti.

Dakle, upotrijebiti antibiotik ili ne uvijek je dilema.' Budući da je nejasan i pravi način širenja novog soja bakterija, stručnjacima je stvar još nejasnija. Poteškoća je u tome što se simptomi kao što su dijareja javljaju tek kada se bakterija već proširila organizmom i proizvela otrov verotoksin, koji djeluje na zgrušavanje krvi. Zašto antibiotici ne djeluju? Pa, antibiotici ne djeluju na toksine, a verotoksini mogu izazvati hemolitičko-uremički sindrom, odnosno unutrašnje krvarenje i zatajenje bubrega. Kod četvrtine oboljelih od ovog novog soja upravo do ovoga i dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teorija urote je vrhunska glupost

Da je do transfera gena između dva soja Escherichije coli i nastanka ovog novog, opasnijeg soja došlo u laboratoriju, dr. Desnica odbacuje kao vrhunski glupu teoriju. 'Zašto bi se netko mučio tako kompliciranim načinom trovanja, puno je jednostavnije koristiti antraks ili nešto jednostavnije i ubaciti u vodu. Ovakav transfer gena događa se u prirodi. Na povrće je bakterija morala stići iz probavnog trakta neke životinje, jer se ona obično nalazi u crijevima. Dakle, velika vjerojatnost je da je uzrok biološki uzgojeno povrće. O kojem je točno povrću riječ, krastavcima, rajčici ili klicama graha, još nije točno utvrđeno.'

I dok domaći stručnjaci tvrde da kod nas opasnosti nema, u Sloveniji je proteklog tjedna zabilježen slučaj bolesnika zaraženog bakterijom Escherichiom coli. Istina, slovenski Zavod za javno zdravstvo još nije potvrdio da je riječ o istom soju bakterije koji je 'poharao' Njemačku i ubio 22 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106060031006 arti-201106020128006 arti-201106010292006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo