Čak 20 tisuća obitelji zbog neplaćenih dugova ostalo bez svojih domova

Prema službenim statistikama HGK-a, zbog ovrhe je do sada ostalo 10 tisuća vlasnika stanova i kuća. Nažalost, procjenjuje se da je taj broj u stvarnosti duplo veći.

16.10.2014.
11:32
VOYO logo

Prvorujanske izmjene i dopune Ovršnog zakona zakonodavac je prije njihovog stupanja na snagu, a komparirajući s dosadašnjim OZ-om, najavljivao kao daleko "humanije" zakonsko rješenje prema ovršeniku, jer da mu, uz ostalo, otvara mogućnost da i nakon što ovrhom ostane bez jedine nekretnine u njoj može biti još godinu dana, dok ne nađe drugo stambeno rješenje, no samo kao najmoprimac i za svoj dojučerašnji dom plaćati najam što, dakako, ne znači da po isteku toga roka neće biti deložiran iz vlastitoga doma.

Brži i skuplji postupak

Nadalje, novi zakon ubrzava ovršni postupak, uvodi prodaju ovršene imovine na e-dražbama – preko interneta, što kritičari novog OZ-a ocjenjuju banaliziranjem teških životnih situacija kao što je odlazak kuće na bubanj, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar kaže da ove izmjene i dopune OZ-a neće bitno izmijeniti dosadašnju neučinkovitost, sporost, neekonomičnost i netransparentnost provedbe ovrhe, nego će ovršenicima prije svega donijeti nove ovršne troškove, npr. novi trošak obveznog građevinskog vještačenja za procjenu tržišne vrijednosti nekretnine kod ovrha na nekretninama... Upozorava i na sve nemogućnosti korištenja odgode ovrhe.

Novu zakonsku mogućnost odgode ovrhe na jedinoj stambenoj nekretnini u većini ovrha dužnici neće moći iskoristiti jer bi se u takvim slučajevima kompletan dug, ovršni troškovi i zatezne kamate naplaćivale na novom predmetu ovrhe - npr. na plaći, mirovini, osobnom vozilu... Trebali bi se naplatiti za najdulje godinu dana što, uz uvažavanje činjenica da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj 5.500 kuna i da se u pravilu može ovršavati maksimalno 1/3 plaće/mirovine dužnika, znači da u većini ovrha na jedinoj stambenoj nekretnini ukupan dug ovršnog dužnika ne bi smio biti veći od 22.000 kn, a što je upravo slučaj kod 99 posto ovrha na svim pa tako i na jedinim stambenim nekretninama ovršenika", upozorava Vidmar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intenziviran rast

Predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin, kaže da broj obitelji koje ostaju bez domova stalno raste i sada je, prema službenim podacima HGK, oko 10.000.

"Procjenjujemo da je stvarni broj i dvostruko veći – oko 20.000, jer je 2014. intenziviran rast broja građana što u ovrhama ostaju bez kuća i stanova", kaže Kervatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glas-slavonije.hr/249961/1/U-Hrvatskoj-je-dosad-na-drazbi-zavrsilo-cak-20-tisuca-kuca-i-stanova

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo