ZABIJELILO SE I SLJEME / Zima se vratila na velika vrata: U Gorskom Kotaru palo gotovo pola metra snijega! Ozbiljni problemi u prometu

Za vikend slijede povremene oborine, često slab snijeg, u subotu na istoku, a krajem nedjelje i na zapadu

6.1.2022.
8:37
VOYO logo

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku - Genovska ciklona, pod čijim je utjecajem najneugodnije vrijeme bilo noćas, će se preko naših krajeva premještati dalje na istok. A u kasnim večernjim satima i u noći sa srijede na četvrtak Genovska je ciklona izazvala ozbiljne poteškoće u prometu.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, u 1 ujutro u potpunom je prekidu bio promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto, kao i iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podno Velebita u četvrtak će prijepodne puhati jaka o olujna bura, a u Dalmaciji će vjetar s juga naglo okretati na zapadnjak, a potom i sjeverac.

Stiže i snijeg

Slab snijeg ili susnježica padat će u unutrašnjosti, dok će se u gorju podebljavati snježni pokrivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima, snježni pokrivač je najviši u Gorskom kotaru, Parg Čabar 41 cm, Crni Lug 33 cm. Na Sljemenu je jutros izmjereno 12 cm snijega, uz -3 stupnja. Nošenog vjetrom, snijega će biti i na sjevernom Jadranu gdje su izgledni i obilniji pljuskovi s grmljavinom.

Image
NEVRIJEME POHARALO ĐAKOVŠTINU /

Više od 2000 kućanstava ostalo bez električne energije, na snazi žuti alarm

Image
NEVRIJEME POHARALO ĐAKOVŠTINU /

Više od 2000 kućanstava ostalo bez električne energije, na snazi žuti alarm

"Prema sredini dana slijedi već smirivanje, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj će se popodne i razvedriti. Vjetar će sasvim oslabjeti, a ni oborine se više ne očekuju. Uz to, najviša će temperatura biti oko 5 °C. Na istoku zemlje će popodne doći do smanjenja naoblake, dok će u Posavini i Srijemu biti još malo kiše", prognozirala je RTL meteorologinja Željka Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak će biti hladno, uz dnevne temperature oko 4 °C i slab do umjeren sjeverac. "U Dalmaciji popodne uz promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove, češće na jugu. Na sjeveru će puhati jaka bura i osjetno će biti hladnije. Na jugu oko 14 °C i svojevrsno zatišje prije bure koja će krenuti kasno navečer. Na sjevernom Jadranu će popodne biti pravo vrijeme uz olujnu buru: vrlo hladno, uz postupno razvedravanje. Pod Velebitom će biti udara jačih od 120 km/h. U gorju se očekuje prestanak snijega, ali ostat će vrlo hladno uz temperaturu oko 0 °C", prognozirala je Pogačić.

Zima se vraća na velika vrata

Govoreći o vremenu idućih dana, RTL-ova meteorologinja kazala je da će petak na kopnu od jutra biti sunčan, ali i vrlo hladan te da će hladno, zimsko vrijeme potrajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vikend slijede povremene oborine, često slab snijeg, u subotu na istoku, a krajem nedjelje i na zapadu. Na moru će oborine u petak i subotu biti rezervirane za jug Dalmacije, a u nedjelju većinom za sjever. Nakon slabljenja bure za vikend, idući tjedan kreće nova epizoda. Temperatura će pritom biti u osjetnom padu.

Zima se vraća na velika vrata. Uslijed nagle promjene vremena, budite oprezni kako zbog skliskih kolnika u uvjetima s obilnom kišom na zapadu, ali kasnije s mokrim snijegom ili pokrivačem na tlu. Dok će snažan vjetar: jak sjeverac na kopnu, pod Velebitom orkanski udari bure, zasigurno stvarati probleme i zaustaviti cestovni i pomorski promet", prognozirala je Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje na cestama

HAK vozače upozorava na uvjete na cestama. ''Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju (mjestimice) i Lici pada snijeg. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisne zimske opreme'', priopćili su iz HAK-a.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo, staru cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Vaganac-Gračac-Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve skupine vozila zbog olujnog vjetra zatvorena je autocesta Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok-Posedarje.

Samo za osobna vozila otvorene su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
  • riječka obilaznica između čvorova (A7) Škurinje-Orehovica (obilazak za ostale skupine vozila je kroz grad Rijeku);
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Sv. Marije Magdalene;
  • Paški most.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo