PRONAŠLI ŠEST 'PAŠTETA' / U dvorištu su bile svadbe, djeca su se svakodnevno ljuljala: Od rata žive na minskom polju, a nisu to ni znali!

Iako su prije 25 godina po povratku u Crno, pronašli minu u dvorištu, nisu slutili da ih ima još

3.2.2021.
20:56
VOYO logo

Četvrt stoljeća jedna je obitelj iz Crnog kraj Zadra svakodnevno, i ne znajući, živjela u smrtnoj opasnosti na pravom pravcatom minskom polju. 

Iako su prije 25 godina po povratku u Crno, pronašli minu u dvorištu, nisu slutili da ih ima još. Sve do lani kada su pronašli još dvije, te nakon što su čekali na pirotehničare cijelu godinu, otkrivene su još tri takozvane paštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se za sebe i unučad"

U dvorištu se i vrtu u dva navrata okupilo oko 150 svatova, godinama su se igrala djeca, sadilo povrće i cvijeće, a ispod površine 'spavalo' je 6 nagaznih pješačkih mina, takozvanih 'pašteta'. Obitelj Sanković živjela je na minskom polju. 

"Bojim se i za sebe i za unučad", kazao je Ivan Sanković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu minu je Ivan pronašao nakon povratka u Crno prije 25 godina, druge dvije pronašli su on i supruga lani. Dok ne prođe završna kontrola razminiranja, obitelj Sanković se oko vlastite kuće smije kretati samo po betoniranim površinama. 

Malo dalje od mina punih 20 godina je sadila cvijeće

A upravo je uz betoniranu površinu gospođa Sanković lani pronašla jednu minu, tzv. paštetu, a malo dalje je sadila cvijeće punih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz cvijetnjak, samo 2 metra od dječjih ljuljački, pirotehničari su prije tjedan dana pronašli još jednu nagaznu antimagnetnu minu PMA-2.

Nešto dalje, na mjestu gdje se često prolazilo do susjeda i rodbine, još dvije mine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prednju stranu gdje su mine su pregledali sve ručno, 2-3 put su kopali. Iza kuće bager sa zubovima, sve je vuka komad po komad i onda su oni isto sa bagerima, sa capicama tražili je li ima koja", kaže Ivan Sanković. 

Žive u strahu

Od lanjskog otkrića eksplozivnih naprava Sankovići su živjeli u strahu jer je zbog pravila o raspisivanju natječaja za razminiranje trebalo čekati gotovo godinu dana na pirotehničare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Crno, predgrađu Zadra, bila je neprijateljska linija, a ove mine su najvjerojatnije 'posijane' u neprijateljskom povlačenju prema Smokoviću u Akciji Maslenica '93. godine. 

"Ovdje je bio jedan naš pokojni susjed, on je to razminirao koliko je mogao. On je skupio tu puna kolica pješačkih mina", kaže Emil Živković iz mjesta Crno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kokošiju u dvorištu Ivan još uvijek ide preko improviziranog prijelaza od dasaka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo