ŽIVA GLAVA VAŽNIJA OD TROFEJA / U samo dva dana ranjena tri lovca: Doznajte kojih se pravila treba držati kako bi se izbjegle nesreće

Događa se sve više nesreća u kojima su žrtve upravo lovci

13.1.2019.
19:41
VOYO logo

U dva dana lova, čak tri lovca ranjena su iz puške kolege lovca. Riječ je o trima odvojenim nesrećama koje su se dogodile na različitim krajevima Hrvatske - kod Drniša, u Silašu i Lipovljanima.

Sezona je lova, pa je moguće da bi sličnih nesreća moglo biti još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koja su pravila sigurnosti u lovu?

Naoružani i baterijskim lampama i kretnjama gotovo poput nogometne formacije, nikad jedan drugome ispred puške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svi morali biti obilježeni. Mora se paziti strogo na čovjeka s jedne i druge strane. Tako da ne bi došlo do pucanja i mora se strogo paziti u kojem se pravcu puca", kazao je predsjednik lovne udruge "Trpinja", Slobodan Dušanić.

A Lovnik je taj koji koordinira lovom. Njegova je riječ svetinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo disciplina u lovu. Sluša se Lovnika lova. On rukovodi lovom, to je osnovno", rekao je predsjednik lovačkog društva "Sokol Bobota", Nenad Klajić.

A za svaki slučaj, među lovcima nerijetko bude i liječnik lovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa uvijek morate imati uza se prvu pomoć. Imaju postulati kako se pruža. Zavisi od vrste povrede", kazao je liječnik lovac, dr. Emir Ređepović.

A povrede su prostrijelne prirode i gubi se puno krvi. Nažalost, osim lovaca, žrtve ponekad budu i lovački psi, pa su kodeksi ponašanja kod lovaca izuzetno važni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nemarne lovce, mi ako vidimo da je popio jednu, dvije mi ne dozvoljavamo da takav lovac ide. Ako nema obilježja – isto se ne ide. Ukoliko ne poštuje pravila Lovnika, Lovnik ga udaljava iz lova", kazao je Dušanić.

Jer živa glava, važnija je od bilo kojeg trofeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo