najmlađi pacijenti / U Dubrovniku nema pedijatara - u Hrvatskoj ih nedostaje više od 80! Tko će liječiti djecu?

Imamo 242 pedijatra u primarnoj zaštiti, ali za pet godina bit će ih manje jer 89 ih je starije od 60 i čeka ih mirovina

20.11.2022.
9:36
VOYO logo

U sustavu zdravstvene zaštite djece jer nedostaje čak 88 pedijatara. Iz godine u godinu situacija je sve kritičnija. Alarm je upaljen, a problem nije samo u ruralnim područjima, stalno upozoravamo da neće biti liječnika koji će liječiti našu djecu. Ali sada imamo i brojke koje to dokazuju.

Pedijatrijska ordinacija u Mokošici zjapi prazna. Liječnica je otišla u mirovinu pa je svakog dana mijenja druga, a dogodi se da nema nikoga. I tako već godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja kaže da nude smještaj i bonus na plaću, ali interesa nema.

"Raspisujemo natječaj svakih 15 dana i nitko se ne javlja. Nadam se da će naš specijalizant koji je pri kraju doći preuzeti Mokošicu, a to je za jedno 5-6 mjeseci", rekao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strava /

FOTO Vlaga i plijesan: Pogledajte kako izgleda pedijatrija bolnice u Mostaru, one kojoj Vlada ponovo daje milijune kuna

Image
strava /

FOTO Vlaga i plijesan: Pogledajte kako izgleda pedijatrija bolnice u Mostaru, one kojoj Vlada ponovo daje milijune kuna

I nemaju samo u Mokošici ovakav problem. Imamo 242 pedijatra u primarnoj zaštiti, a prije pet godina bilo ih je 42-oje više. Trenutačno ih nedostaje 88-ero.

Za pet godina moglo bi ih nedostajati još toliko jer njih 89-ero starije je od 60. Za pet godina trebali bi u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju ističe: "Ako je 89 pedijatara starije od 60 godina to znači da bi već sada trebalo biti i toliko specijalizanata. Ima ih samo 67. Specijalizacija traje 5 godina, dakle trebalo bi ih biti 89".

Prosječna dob pedijatra u Hrvatskoj je 54 godine. Liječnici koji su trebali otići u mirovinu to nisu učinili jer ih nema tko zamijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih je i Ilonka Artuković, pedijatrica koja će zasigurno još raditi godinu dana.

"To sam zatražila. A dalje od toga nisam sigurna jer to je strašan pritisak", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brine se o tisuću malih pacijenata, a broj bi kaže trebao biti manji. "850 pacijenata do 7 godina je maksimum koji bi trebala imati jedna pedijatrijska ordinacija. Djeca bi trebala biti što duže kod pedijatra, čak do 18 godine, ali ne možemo, premalo nas je i zato djecu zadržavamo uglavnom do 7. godine, osim one djece koja imaju posebne potrebe, kronične bolesti, njih zadržimo duže", istaknula je.

Najviše djece na jednog liječnika imaju Brodsko-posavska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija. Specijalizacije se trebaju raspisivati kontinuirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo treba donijeti strategiju motivacije mladih za specijalizaciju iz pedijatrije. Mladi liječnici teže bolničkom sustavu iz njima poznatih razloga, a za primarnu zaštitu nije takav odziv", govori Kolarek Karakaš.

Upozorava - situacija je ozbiljna, pedijatara je malo, a bit će ih još i manje. Ne smije se dogoditi da nema tko liječiti djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo