KAMERE SU SVUDA I NE MOŽEMO POBJEĆI OD NJIH / U današnje vrijeme mogu biti i u ormaru: Kad je riječ o javnim površinama, u Pekingu ih ima 8 ili 9 milijuna

Image
Foto: Shutterstock

Ivan Trajković u svojoj kolumni za Net.hr piše o kamerama koje se mogu dosta jeftino kupiti, a postavljene su na raznim mjestima pa tako i u ormarima

29.10.2023.
18:51
Shutterstock
VOYO logo

Ekspanzija tržišta elektronike, sve jeftinije komponente, te veliki broj tvornica u Kini i širom Azije su doveli do toga da nekada prilično skupi 'CCTV' sistemi, poznatiji i kao 'sigurnosne kamere', danas postanu izuzetno jeftini. Već za dvadesetak eura se može kupiti kamera koja 'vidi u mraku', ima WiFi konekciju na internet, te svoju aplikaciju pomoću koje možemo pratiti događanja u kući ili stanu putem weba. Za 200 do 300 eura su dostupni ozbiljni sistemi sa više kamera, praćenjem pokreta, centralnim sistemom za digitalno snimanje, itd. 

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Procjenjuje  se da i da nikada nije bilo više kamera na javnim mjestima u europskim gradovima. Tako stručnjaci navode da u Londonu na javnim mjestima ima između 1 i 1.4 milijuna kamera. U ovu brojku ne ulaze kamere u kafićima, restoranima, trgovinama i slično. Kada se na ovo doda da većina današnjih novih automobila ima neku vrstu kamere za snimanje vožnje, brojke se penju u par milijun kamera. U Parizu, sa druge strane, vrijede stroži zakoni, pa tako u cijelom gradu na javnim mjestima ima oko 50 do 60 tisuća kamera. Apsolutni svjetski rekorder je Peking, gdje se na javnim mjestima nalazi između 8 i 9 milijuna kamera. Većina njih je 'pametna', što znači da imaju softver koji može prepoznati lica, automobile i druga vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Također, posljednjih godina se na kineskim (ali i europskim) online trgovinama mogu za desetak eura kupiti najrazličitiji uređaji koji u sebi sadrže sakrivenu kameru, mikrofon i memorijsku karticu. Ovi uređaji se kreću od upaljača, satova kemijske olovke i privjeska za ključeve sve do flash driveova i internet rutera sa ugrađenim 'skrivenim funkcijama'. Posljednjih godinu dana su kineski 'dizajneri' postali kreativniji, pa se sada mogu naći i ogledala, stolni satovi pa čak i igračke sa ugrađenom skrivenom kamerom. Možda i 'najluđi' ovakav proizvod je ormar na koji se, naravno, može zakačiti odjeća, dok on ima i skrivenu kameru koja se može povezivati na internet.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Iako se poslije nekog vremena ovakvi uređaji 'provale' u kućnim uvjetima, ostaju brojni hoteli, kafići, i sva druga javna mjesta gdje se ljudi okupljaju, i gdje ovakve uređaje sa skrivenim kamerama nije moguće primjetiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SIGURNOSNI STRUČNJACI SU ŠOKIRANI /

Kako im se ovo dogodilo? 'Mossad je napravio ogroman propust, a Izrael se hvalio da sve zna'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo