Odlučeno je! / U cijeloj Europskoj uniji ukida se pomicanje sata: Evo kada ćemo to raditi posljednji put!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ukidanje pomicanja sata u velikoj anketi podržala je većina građana EU - čak njih 80 posto

4.3.2019.
22:43
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Odbor Europskog parlamenta danas je s 23 glasa za i 11 glasova protiv, donio rezoluciju kojom je odlučeno da se u cijeloj Europskoj uniji pomicanje sata ukida 2021. godine

Zemlje koje žele zadržati ljetno računanje vremena, posljednji bi put sat trebale pomaknuti krajem ožujka 2021. godine. S druge pak strane, države koje žele ostati na zimskom računanju vremena, kazaljke bi posljednji put trebale pomaknuti zadnje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo bude u tranzicijskom periodu izlaska iz Europske unije, bit će obvezani primjenjivati navedenu odluku. Mnoge države Unije smatraju kako se žurno donošenje ove odluke veže uz izbore za Europski parlament u svibnju ove godine, piše The Guardian

Članice Europske unije pozivaju se na međusobnu koordinaciju prije donošenja odluke o tome na kojem računanju vremena će ostati. Nakon toga će o svom izboru Europsku komisiju morati izvijestiti do travnja 2020. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezoluciju još treba potvrditi svaka država članica EU i Europski parlament. Ukidanje pomicanja sata u velikoj anketi podržala je većina građana EU - čak njih 80 posto, piše thejournal.ie.

Ukoliko bi ukidanje pomicanja sata moglo izazvati velike probleme, pogotovo u prometu, kako kopnenom tako i zrakoplovnom, primjena rezolucije mogla bi se odgoditi za najviše 12 mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 30. ožujka kazaljke na satu pomiću se za jedan sat unaprijed

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo