Hrvatski paradoks / U čemu je problem? Imamo potencijal za izvoz, ali smo najveći uvoznik svinjetine u EU

Proizvodimo otprilike samo trećinu mesa koliko potrošimo

26.2.2020.
15:55
VOYO logo

U mjesecu kolinja u Hrvatskoj je zaklano čak 16.000 svinja manje nego godinu prije. Proizvođači svinjetine ističu brojne probleme s kojima se susreću jer upravo su u prosincu trebali zaraditi novac za godišnju proizvodnju.

Iako imamo potencijal ne samo za vlastitu proizvodnju već i za izvoz, Hrvatska je najveći uvoznik svinjetine u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgajivač Vlado Ferbežan na potpuno prirodan način uzgaja svinje. Njegovi su proizvodi traženi i izvan Hrvatske. Ipak, ove je zime samo 10 posto njegovih svinja završilo kao kobasica i kulen.

"2019. sam zaklao oko 50 komada plus 120 odojaka. Godinu prije zaklao sam negdje oko 600 svinja i plus odojaka, ja računam oko 200 komada", rekao je Ferbežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jedini koji ima problem jer podaci su neumoljivi, ali samo za proizvođače svinja.

Proizvodnja govedine u prosincu je rasla za više od tisuću grla, proizvodnja peradi bilježi porast od oko 130.000 komada. No svinja je u klaonicama u istom mjesecu manje i to za čak 16.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi? Jedan je strah od afričke svinjske kuge. No domaći proizvođači tu bolje stoje nego trgovački lanci.

Jednostavno, nema klaonica

No Hrvati uvoze. I to najviše u Europskoj uniji. Točnije, proizvodimo otprilike samo trećinu svinjetine koliko potrošimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvozimo ogromne količine svinjskoga mesa iako imamo sve mogućnosti za puno veću proizvodnju. A turistička smo zemlja, imamo i veliku potrošnju", kazao je Igor Mirković iz Hrvatske gospodarske komore.

Najveći je problem infrastruktura. Naime, gospodin Vlado s početka priče nije imao kamo sa svinjama jer - nema klaonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nekih 10-12 godina bilo je jako puno klaonica. Svaki grad je imao svoju klaonicu. Danas u cijeloj županiji imamo dvije klaonice", kaže Vlado.

Pa iako možemo ponuditi vrhunski proizvod, bez klaonica, ali i radne snage odnosno mesara, i dalje ćemo uvoziti strano meso, a svoj štand na tržnici čuvati kao kap vode na dlanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo