petar panjkota uživo iz mađarske / 'U Budimpešti se događa rasna segregacija, mene i snimatelja su bez problema pustili u kolodvor!'

'Ovo što se danas događa u Budimpešti nije nikakvo rješenje, to je rasna segregacija, s obzirom da su mene i snimatelja bez problema pustili u kolodvor, a izbjeglice, zbog toga što izgledaju kako izgledaju, ne žele pustiti', javio nam se Petar Panjkota uživo iz Mađarske

1.9.2015.
18:58
VOYO logo

Uzvikujući ime države u koju očajnički žele stići, tisuće izbjeglica ispred kolodvora Keleti u Budimpešti prosvjedovalo je zbog odluke vlasti da ga zatvore za njih.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine policijaca izbjeglice su istjerali pa područje oko kolodvora sve više nalikuje velikom prihvatnom centru, ali bez reda i osnovnih uvjeta za život. Dio izbjeglica najavio je štrajk glađu ako ih vlasti ne puste da se ukrcaju u vlakove i odu dalje. Neki tvrde kako ih je policija istjerala nakon što su već kupili karte, a Mađari tvrde da su kolodvor zatvorili jer provjeravaju imaju li građani iz zemalja Bliskog istoka valjane putovnice i vize.

Sigurno je da se nitko od izbjeglica koji se trenutno nalaze u Budimpešti neće vratiti tamo do kud su došli, mnogi od njih se nemaju ni kamo vratiti. Neki od njih su putovali tjednima, možda i mjesecima i uložili su veliki trud da uopće dođu do Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Naš reporter Petar Panjkota javio se uživo s kolodvora Keleti iz Budimpešte:

"Sva nehumanost kojom mađarska vlast, moram to reći, pristupa problemu izbjeglica, najbolje se može vidjeti na kolodvoru gdje policijski kordon cijeli dan stoji ispred ulaza u kolodvor dok izbjeglice stoje ispred i čekaju da budu pušteni unutra kako bi se ukrcali na svoje vlakove. Nisu im osigurani ni najosnovniji sanitarni uvjeti. Dobar dio ovih ljudi već je kupio kartu, no unatoč tome nisu bili pušteni na svoje vlakove", kazao nam je Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se danas događa u Budimpešti nije nikakvo rješenje, to je rasna segregacija, s obzirom da su mene i snimatelja bez problema pustili u kolodvor, a izbjeglice, zbog toga što izgledaju kako izgledaju, ne žele pustiti", poručio je naš reporter.

"Treba se napraviti pritisak na mađarsku vlast, da shvate da se ovakve stvari ne smiju događati u 2015. godini u jednoj od europskih država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo