PROBLEM ĆE RIJEŠITI UVOZ? / Hrvatskoj alarmantno nedostaje radnika: Provjerite koja su zanimanja najtraženija, tri se posebno ističu

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic

Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najtraženija zanimanja u dosadašnjih deset mjeseci ove godine bila su prodavač, čistačica i konobar. Ta tri zanimanja čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika

17.11.2023.
12:50
PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic
VOYO logo

U Hrvatskoj sve više nedostaje radnika, posebice u određenim zanimanjima. S obzirom na demografske i migracijske trendove, nedostatak radnika trebat će se nadoknaditi uvoznom radnom snagom, tj. stranim radnicima, vjerojatno iz zemalja Azije, Afrike ili siromašnijih zemalja regije, piše N1.

Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najtraženija zanimanja u dosadašnjih deset mjeseci ove godine bila su prodavač, čistačica i konobar. Ta tri zanimanja čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Zavoda također pokazuju da se ove godine najviše radnika tražilo u prerađivačkoj industriji, u obrazovanju te u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Potrebe u ta četiri sektora čine 41 posto ukupnih potreba za radnicima.

Najveća potražnja za radnicima očekivano je tamo gdje je i najviše stanovnika, a to su Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Umirovljenici spašavaju sustav /

Nedostaje ih čak tri tisuće, ali nitko ne želi raditi: 'Mladi jednostavno ne pokazuju interes za ovim zanimanjem'

Image
Umirovljenici spašavaju sustav /

Nedostaje ih čak tri tisuće, ali nitko ne želi raditi: 'Mladi jednostavno ne pokazuju interes za ovim zanimanjem'

Nema medicinskih sestara i farmaceutskih tehničara, ali ni keramičara, tapetara, vodoinstalatera...

"Na području jadranske obale tijekom ljetne sezone najviše nedostaju zanimanja povezana s turizmom kao što su kuhari, konobari, barmeni, sobari, čistači, prodavači, slastičari, mesari, pekari itd. A tijekom cijele godine na Jadranu nedostaju medicinske sestre, zdravstveno-laboratorijski tehničari i farmaceutski tehničari, što vrijedi i za kontinentalne dijelove zemlje", kažu u HZZ-u.

U mnogim županijama u unutrašnjosti probleme stvara nedostatak građevinskih zanimanja kao što su zidari, tesari, ličioci-soboslikari, tapetari, keramičari, armirači, zavarivači, krovopokrivači, podopolagači, izolateri, limari, fasaderi, klesari, stolari, elektroinstalateri, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, monteri suhe gradnje, rukovatelji građevinskim strojevima, vozači motornih vozila…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U područjima s prerađivačkom industrijom često nedostaje i zanimanja poput bravara, tokara i CNC operatera.

Zapažen je i nedostatak automehaničara, autolimara, autoelektričara, autolakirera i automehatroničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj će nedostajati 400 tisuća radnika

"U dvadesetogodišnjoj perspektivi, Hrvatskoj će nedostajati oko 400 tisuća radnika", rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svome izlaganju na prošlotjednom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Što se tiče oglasa za posao, portal Moj posao je objavio da analiza tržišta rada u Hrvatskoj pokazuje kako je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što je povećanje od 4,2 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. No detaljnija analiza govori da je jedinstvenih oglasa zapravo bilo 198.000 jer su neki oglasi bili objavljeni na više platformi. Pritom treba imati na umu da zapošljavanje stranih radnika često ide alternativnim kanalima, primjerice preko agencija, napominju na portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je više od 600 agencija za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika. S druge strane, prema podacima HZZ-a, imamo i 111.979 nezaposlenih osoba.

POGLEDAJTE VIDEO: Otišao nam je 1141 liječnik, nestalo je 45000 Slavonaca, a smanjila se nezaposlenost, povećao standard. Što nam je dala, a što uzela EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo