U BOTANIČKOM VRTU ŠOKIRANI KRAĐOM KAKTUSA: / 'Ta vrsta više se ne može nabaviti. Ovdje je nitko od nas više neće doživjeti'

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

'Nažalost, ovakve vrste biljaka se ne mogu više nabaviti, barem ne ono što smo mi imali.

6.7.2019.
8:48
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

U zagrebačkom Botaničkom vrtu netko je pod okriljem noći očito ciljano ukrao neprocijenjive kaktuse, a nekoliko ih oštetio. Policija traga za lopovima koji su se domogli endemskih biljki nedostupnih na tržištu pa se sumnja da iza krađe stoji neki kolekcionar. Stručno osoblje Botaničkog vrta krađa tih kaktusa teško je pogodila.

"Taj kaktus uzgajamo od 1963. godine, znači skoro 60 godina netko o njemu brine. I nevjerojatno mi je da se napravi dar-mar", kazala je za RTLDubravka Sandev (na slici), stručna savjetnica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVIĐENI VANDALIZAM U ZAGREBU: /

Ušli u Botanički vrt s ljestvama i kantama i pokrali rijetke kaktuse

Image
NEVIĐENI VANDALIZAM U ZAGREBU: /

Ušli u Botanički vrt s ljestvama i kantama i pokrali rijetke kaktuse

Endemska vrsta kaktusa ciljano je ukradena

Provalnik je pomoću ljestvi prešao ogradu i u kanti za smeće odnio kaktuse. Materijalna šteta je, kažu u Botaničkom vrtu, oko 10.000 kuna, no ona nematerijalna je neprocjenjiva jer su ondje pola stoljeća uzgajali tu endemsku vrstu koja inače ratse u Meksiku.

"Nažalost, ovakve vrste biljaka više se se mogu nabaviti, barem ne one koje smo mi imali. A imali smo sjemenke s prirodnih staništa što više danas ne možete dobiti jer od sjemenke do danas treba novih 60 godina, što neću doživjeti. Znači, ono što je bilo ovdje više nitko od nas neće doživjeti", kazala je Sandev za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da u Botaničkom vrtu nema nadzornih kamera, policiji će istraga biti dodatno otežana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prva krađa, ali je prva ovako brutalna

Naravno, ubrzo su počele kolati razne teorije, čak i ona da su kaktusi ukradeni zbog navodnih halucinogenih svojstava. U Botaničkom vrtu opovrgavaju da njihovi kaktusi imaju takva svojstva.

"Ukradeni kaktusi nemaju takva svojstva, tako da to nije razlog. A hoće li se otkriti zašto se ovo dogodilo, vidjet ćemo. Policija je bila tu, istražuje slučaj, ali nama je šteta učinjena", kazao je Vanja Stamenković iz zagrebačkog Botaničkog vrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako jedan kaktus kojem je ukraden batrljak vjerojatno se neće oporaviti, ali ostali bi trebali. Pripomenuo je kako ovo nije bila prva krađa u Botaničkom vrtu, ali je prva tako brutalna.

"Svaki dan imamo neka manja kršenja vrtnog reda, a u prošlosti je bilo i većih krađa. No, zadnjih godina nismo imali ovakav vandalizam, ovako brutalan. Zato smo i kontaktirali policiju, inače procjenjujemo kada to napraviti. Apeliramo na posjetitelje kako bi nam pomogli da održimo ove biljke oko kojih brinemo sami. Zato se nadamo što skorijem završetku staklenika, koji bi zaštitio naše biljke", rekao je Stamenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su u Botaničkom vrtu emotivno bili vezani za ukradene kaktuse govori i objava na Facebooku u kojoj mole kradljivce da se brinu o biljčicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo