PRILIKA ŽIVOTA / Novi stanovi za oko 1500 eura po kvadratu u blizini Splita, ali nema dovoljno zainteresiranih: Kako je to moguće?

Image
Foto: Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Procijenjena vrijednost radova je oko 1,2 milijuna eura, a plan trajanja gradnje godinu i pol

6.4.2023.
8:53
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Na području srednje Dalmacije gradit će se nove dvije zgrade s ukupno 12 stanova po modelu poticane stanogradnje (POS), doznaje Slobodna Dalmacija.

Priliku za dobivanje stana po povoljnoj cijeni kvadrata, onom po pravilu državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), imat će 12 mladih otočnih obitelji, s obzirom na to da je plan izgraditi dvije zgrade sa po šest stanova u srcu Grohota, općinskog središta Šolte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIJEČ EKSPERTICE /

Stručnjakinja za nekretnine objasnila zašto su cijene odletjele u nebo: 'Jedna je stvar potpuno kriva...'

Image
RIJEČ EKSPERTICE /

Stručnjakinja za nekretnine objasnila zašto su cijene odletjele u nebo: 'Jedna je stvar potpuno kriva...'

Plan trajanja gradnje je godinu i pol

Parcela se nalazi tik do zgrade osnovne škole. Riječ je o zemljištu iza mjesne pekarnice. Procijenjena vrijednost radova je oko 1,2 milijuna eura, a plan trajanja gradnje godinu i pol.

"Tri natječaja smo proveli za iskazivanje interesa, no nemamo još brojku zainteresiranih ljudi s prebivalištem na našem području za svih 12 stanova. Slijedi nam novi poziv, budući da su neki morali odustati zbog nemogućnosti neispunjavanja svih uvjeta za dobivanje kredita, odnosno traženja od strane banaka. Ne očekujemo u tom smjeru veće probleme, budući da je odluka Općine da u tom slučaju mi kupimo preostale stanove za smještaj kadrova koji nam nedostaju na otoku, od liječnika, farmaceuta, profesora…", objašnjava općinski načelnik Nikola Cecić-Karuzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uštedjelo se oko 300 eura po kvadratu

Kaže i kako su maksimalno izišli u susret realizaciji ovog ulaganja jer su u korist APN-a dali općinsko zemljište, izgradili potrebnu infrastrukturu te su se odrekli naplate komunalnog doprinosa. Procjena je kako se s općinskim "dodatkom" uštedjelo oko 300 eura po kvadratu.

"Ne znam točno koliko će na kraju biti cijena kvadrata, kalkulacije su oko 1480 eura, no sve će se znati preciznije nakon okončanja novog javnog poziva i slaganja liste kandidata koji ispunjavaju uvjete za kupnju POS-ovih stanova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek kada se utvrde svi prioriteti, kada se vidi tko sve želi stan, ali i tko sve ispunjava uvjete po APN-ovim pravilima, znat će se i konačan izračun cijene za kvadrat stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo