tko će naslijediti banožića? / U Banskim dvorima sastanak premijera sa suradnicima o novom ministru obrane: Stigli Božinović, Medved, a i Krstičević

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U izjavi novinarima u nedjelju, Plenković je najavio da danas počinje s konzultacijama o novom ministru obrane kojeg će predložiti Saboru na potvrđivanje. U Sabor je danas stiglo rješenje o Banožićevom razrješenju s mjesta ministra obrane.

13.11.2023.
12:03
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

 Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima u ponedjeljak okupio suradnike te stranačke kolege iz Hrvatskog sabora, nakon što je u subotu smijenio ministra obrane Marija Banožića i najavio konzultacije o njegovu nasljedniku.

Na sastanak u Banske dvore stigla su dva potpredsjednika Vlade – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik premijera za pitanja obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Markova trga, iz Sabora su na sastanak došli potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica te glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Banožić je u rano subotnje jutro u Vinkovcima skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a on je zadobio teške ozlijede i u bolnici je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati kasnije, u subotu popodne premijer je smijenio Banožića, a državnog tajnika Zdravka Jakopa ovlastio da vodi MORH.

Image
ode bane /

Banožić je još jučer bio ministar na stranicama Vlade. Uklonjen je, dodan je državni tajnik Jakop

Image
ode bane /

Banožić je još jučer bio ministar na stranicama Vlade. Uklonjen je, dodan je državni tajnik Jakop

U izjavi novinarima u nedjelju, Plenković je najavio da danas počinje s konzultacijama o novom ministru obrane kojeg će predložiti Saboru na potvrđivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor je danas stiglo rješenje o Banožićevom razrješenju s mjesta ministra obrane.

Prije potvrde u Saboru kandidat za novog ministra će biti saslušan na nadležnom saborskom Odboru za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi premijer, zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Na saborskoj sjednici o povjerenju novom ministru se glasuje bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar polaže prisegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat novog ministra bit će kraći od godinu dana, budući da iduće godine slijede parlamentarni izbori.

Pogledajte video. Rekonstruirali smo nesreću kod Vinkovaca. Ovo je neslužbena procjena brzine kojom su vozili poginuli i Banožić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo