U AGROKOR ULAZI VLADIN POVJERENIK: / Todorić je svoj propali imperij predao državi, evo što ona sada mora učiniti

Image
Foto: PIXELL/Thinkstock

Ivica Todorić u petak je aktivirao takozvani Lex Agrokor, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

9.4.2017.
10:21
PIXELL/Thinkstock
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković već je najavio da će Vlada u ponedjeljak imenovati povjerenika za Agrokor, a prema neslužbenim informacijama navodno će to biti Hrvat.

Image
PROCURILA INFORMACIJA: /

Vladin povjerenik za Agrokor ipak će biti Hrvat

Image
PROCURILA INFORMACIJA: /

Vladin povjerenik za Agrokor ipak će biti Hrvat

U subotu se na Žitnjaku sastala i koordinacija dobavljača koji su poručili da u ponedjeljak očekuju sastanak s novoizabranim povjerenikom u Agrokoru kojem će iznijeti svoje osnovne zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade je stigla obavijest da će se u ponedjeljak premijer Plenković sastati s dobavljačima i koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora. Na sastancima će prisustvovati ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Vladin povjerenik

Tko god bude povjerenik, zakon kaže da će imati plaću koju su u prosjeku imali članovi uprave Agrokora. Osoba od povjerenja Vlade Republike Hrvatske, kako piše 24 sata, trebao bi imati plaću oko 50.000 kuna, što je jednako plaći članova uprave ovog koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je ujedno najveći iznos za osobu koju imenuje Vlada, no u drugu ruku prava sitnica s obzirom na to da, prema kuloarskim informacijama, Alvarez i njegov tim na tjedan koštaju više od tri milijuna kuna.

Tijek postupka

Iako se ime povjerenika za Agrokor još uvijek ne zna svi se slažu kako bi to trebala biti stručna i iskusna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Vlada objavi ime povjerenika nastupa Trgovački sud koji ima rok od dva radna dana za otvaranje postupka izvanredne uprave i potvrdu povjerenika, piše Dnevnik.hr.

S obzirom na situaciju stvari će teći ubrzanim postupkom, što znači da bu Sud vladinog povjerenika mogao potvrditi već u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ga potvrdi Sud, povjerenik ima 30 dana da sastavi svoj tim ljudi, savjetnike koji će mu pomagati oko restrukturiranja. Tu je i Savjet, koji čini petero članova od kojih je jedan predstavnik radnika, dok ostali moraju imati najmanje 10 godina iskustva u rukovođenju trgovačkim društvima te ne smiju biti povezani s Agrokorom na bilo koji način. Potom je tu i Vjerovničko vijeće koje može imati do devet članova, a čine ga predstavnici bankara i dobavljača.

Proces restrukturiranja

Sam proces restrukturiranja najprije uključuje aktivaciju zakona kojim bi se trebalo deblokirati račune. Dugovi prema dobavljačima će se zamrznuti. Slijede nova potraživanja, novi krediti i nova isporuka robe koja bi se morala namirivati prema zadanim rokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podmirivanje starih, zamrznutih dugova u rukama su povjerenika i Vjerovničkog vijeća, a prednost u naplati imaju bankari i dobavljači, posebice oni mali i srednji koji strahuju da se neće moći naplatiti.

Težak je zadatak pred povjerenikom kojeg će Vlada imenovati u ponedjeljak, a spominju se i prodaje nekih tvrtki, zatvaranje trgovina i otkazi radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je potrebno učiniti?

Nakon što povjerenik uđe u Agrokor jedan od prvih koraka trabo bi biti dogovor s dobavljačima svježih proizvoda o isporuci za Konzum, potom eventualno osigurati kredite HBOR-a za likvidnost i obročno plaćanje PDV-a za male dobavljače. Slijedi komunikacijska kampanja sa svim dobavljačima i bankama s ciljem obnavljanja povjerenja, a s velikim dobavljačima je potrebno dogovoriti model isporuke robe u kriznom razdoblju i plaćanja neodgodivih potraživanja.

Pred povjerenikom je zadatak da nagovori banke da u kriznom razdoblju imaju razumijevanja za plaćanje dospjelih obveza malih i srednjih dobavljača kao i činjenica da faktoring društva poka 'uvjeriti' da prolongiraju naplatu regresnih potraživanja od dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu pažnju povjerenik će morati obratiti na male banke koje su previše izložene Agrokoru i prijeti im urušavanje. Treba hitno angažirati vrhunski pravni i odvjetnički tim te isplatiti plaće zaposlenicima. Preduvjet svega navedenog je hitni kredit za likvidnost, piše Jutarnji list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo