ZAVRŠEN NADZOR / Tvrtka 'Luka' objavila rezultate inspekcije: 'Naš teret nije štetan za zdravlje niti može biti izvor zagađenja'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Rezultati analize, koju smo sami inicirali još početkom mjeseca, dokazali su naše tvrdnje da su troska i petrolkoks, koji se nalazi u zatvorenom skladištu, u skladu sa sigurnosno-tehničkim listovima dostavljenim od strane vlasnika tereta. Potvrđeno je kako ti tereti ne spadaju u kategoriju opasnih tereta, odnosno da nisu štetni za zdravlje niti mogu biti izvori zagađenja zraka arsenom ili niklom', poručuju

20.4.2023.
16:51
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Završen je inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u "Luci", priopćili su iz Sjeverne luke, a u inspekciji su sudjelovali i inspektori koji nisu iz Splita - tvrde.

"Nadzoru, koji je provođen od 18. do 20. travnja 2023., su, između ostalih, prisustvovali inspektori zaštite okoliša i sanitarne inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršen je uvid u svu poslovnu dokumentaciju društva i sve sigurnosno-tehničke listove, obavljen je detaljan pregled poslovnih procesa i stanja na terenu, te nisu utvrđene nepravilnosti. Povrh toga, u sklopu provedbe nadzora po nalogu ovlaštenih inspektora, stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzorkovali su sve rasute terete na području luke Split", poručuju.

Inspektorima su, kažu, dostavili rezultate izvršene analize tereta, koje je provela strana ovlaštena međunarodna tvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJAVLJUJU PROSVJED /

U Splitu izmjereno 8 puta više arsena u zraku od dozvoljenog, nezadovoljni stanovnici Brda upiru prstom u Sjevernu luku

Image
NAJAVLJUJU PROSVJED /

U Splitu izmjereno 8 puta više arsena u zraku od dozvoljenog, nezadovoljni stanovnici Brda upiru prstom u Sjevernu luku

"Rezultati analize, koju smo sami inicirali još početkom mjeseca, dokazali su naše tvrdnje da su troska i petrolkoks, koji se nalazi u zatvorenom skladištu, u skladu sa sigurnosno-tehničkim listovima dostavljenim od strane vlasnika tereta. Potvrđeno je kako ti tereti ne spadaju u kategoriju opasnih tereta, odnosno da nisu štetni za zdravlje niti mogu biti izvori zagađenja zraka arsenom ili niklom", poručili su.

O svemu se oglasio i direktor Filip Rogošić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je već treći inspekcijski nadzor tijekom kojeg je potvrđeno da Luka d.d. kontinuirano poduzima niz raspoloživih mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš. Svježe pristigli rezultati analize tereta u ovom trenutku ne upućuju na mogući izvor povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta na lučkom području pod upravljanjem Luke d.d., kao ni u procesima prekrcaja unutar luke, te smo prvi zainteresirani za otkrivanje izvora prekoračenja", poručio je.

Žele, kažu, podsjetiti da "taložne čestice iz izmjerenog UTT-a (ukupne taložne tvari) na mjesečnoj razini za ožujak dolaze sa svih zemljanih površina čitavog područja industrijske zone, koje je nekoliko puta veće od same površine lučkog područja pod upravljanjem Luke d.d. te je potrebno istražiti sve moguće izvore onečišćenja na sjeveroistoku Splita pa nastavljaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, podsjećamo da je prosječna vrijednost količine arsena u zraku tijekom cijelog perioda mjerenja kvalitete zraka lebdećih čestica (LČ PM10) u granici dozvoljenih srednjih godišnjih graničnih vrijednosti, uz zabilježenih 7 prekoračenja u 30 dana mjerenja. Povećane vrijednosti nikla nisu zabilježene u ovom mjerenju, stoga molimo medije za preciznost oko tvrdnji o količini arsena i nikla u zraku."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo