NOVI PROBLEMI S OTPADOM / Natječaj za biootpad je na čekanju - što sad? Evo koliko bismo mogli čekati i što kaže Tomašević

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Problem je taj što se u natječaju pogoduje firmama koje imaju skladišta za preuzimanje otpada isključivo na području Grada Zagreba i u dokumentaciji o nabavi nije jasno i precizno određeno koje uvjete treba zadovoljavati mjesto preuzimanja otpada'

17.8.2021.
22:12
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Čini se da će jedan od najvećih natječaja Zagrebačkog holdinga koji je raspisala nova zagrebačka vlast morati na čekanje. Radi se o projektu zbrinjavanja biootpada, u vrijednosti 36 milijuna kuna.

Telegram doznaje kako je tvrtka iz Zagreba jučer uložila žalbu na natječajnu dokumentaciju. U prijevodu, postupak javne nabave ne može u daljnji proces sve dok se o predmetu ne očituje Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM). Ta je komisija prošle godine žalbe rješavala, u prosjeku, unutar mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o zbrinjavaju otpada, a na upit o tome što će biti s biootpadom i kamo će se isti odlagati, s obzirom da ga se mjesečno prikupi oko 2200 tona, Tomašević nije dao konkretan odgovor. Rekao je samo kako se nada da će do tada izdržati s postojećim kapacitetima gradskih poduzeća Čistoća i Zrinjevac.

Image
TOMAŠEVIĆ OTKRIO GDJE ĆE IĆI GLOMAZNI OTPAD /

‘Pronašli smo lokaciju, Čistoća danas počinje s odvozom s ulica’

Image
TOMAŠEVIĆ OTKRIO GDJE ĆE IĆI GLOMAZNI OTPAD /

‘Pronašli smo lokaciju, Čistoća danas počinje s odvozom s ulica’

Tvrtka koja se žalila na natječaj tvrdi da su diskriminirani

Na natječaj za zbrinjavanje biootpada iz zagrebačkih kućanstava žalila se tvrtka Commercium Bona d.o.o. iz Zagreba, a radi se o tvrtki osnovanoj 2017. godine, registriranoj kao "trgovina na malo preko pošte ili interneta". U travnju 2019. godine dodali su i djelatnosti koje se vežu za prijevoz, uporabu, sakupljanje, trgovanje i gospodarenje otpadom. Dobit tvrtke prošle je godine iznosila 24.364 kune, a vlasnik i direktor te tvrtke je Nikola Rucić, koji je za Telegram rekao kako se njegova tvrtka namjerava uključiti na tržište gospodarenja biootpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, problem je taj što se u natječaju pogoduje firmama koje imaju skladišta za preuzimanje otpada isključivo na području Grada Zagreba i u dokumentaciji o nabavi nije jasno i precizno određeno koje uvjete treba zadovoljavati mjesto preuzimanja otpada, odnosno je li potrebna dozvola za gospodarenje otpadom te ako je za koje postupke i količine otpada”, tvrdi Rucić.

Dodao je i kako se na taj natječaj do sada nisu javili jer nije istekao rok za dostavu ponuda te da bi uvjet mjesta preuzimanja u Gradu Zagrebu teško zadovoljili. Za Telegram je otkrio da će se javiti ukoliko DKOM usvoji njihove zahtjeve iz žalbe - smatra da su diskriminirani u odnosu na tvrtke koje svoja skladišta imaju na području Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo samo to da, prema Registru dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva, tvrtka Commercium Bona nema dozvolu za gospodarenje otpadom.

Gdje će se odlagati biootpad?

S obzirom da se o svemu mora očitovati DKOM (što može potrajati i više od mjesec dana) postavlja se pitanje gdje će Grad odlagati biootpad jer je moguće da će na kompostani Zrinjevca ponestati kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako će završiti, ali to definitivno usporava proces. Mi trenutno nemamo angažirana privatna poduzeća, ali na neki način izdržavamo”, rekao je Tomašević na današnjoj konferenciji, uspoređujući sve s glomaznim otpadom. “Ako vidimo da će se situacija zakomplicirati tražit ćemo druga rješenja. Možda i natječaj u smanjenom obimu za privremeno preuzimanje. No za sada sve uspijevamo riješiti s kapacitetima koje imamo”, rekao je.

Telegram pak neslužbeno doznaje kako iz Grada očekuju da će DKOM vrlo brzo odbaciti žalbu, a razlog je taj što je uvjet da skladište bude u Gradu Zagrebu bio i prijašnjih godina. Smatraju i kako je ispravno da se zagrebački biootpad rješava i prebacuje u granicama Grada, a ne da odlazi u druga mjesta, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošlogodišnji natječaj za odvoz 45.000 tona biootpada u dvije godine javilo se devet tvrtki u tri zajednice ponuditelja. Među njima bila je i grupacija Petra Pripuza CE-ZA-R, a posao je tada dobila grupacija BIOEN, čija je ponuda bila najpovoljnija. Državni inspektorat kasnije im je izrekao zabranu zbrinjavanja otpada jer nisu imali potrebne dozvole. Posao je potom trebala preuzeti Pripuzova tvrtka. No, oni su se pod izlikom popunjavanja kapaciteta u svibnju ove godine povukli iz sporazuma te je sve spalo na Čistoću i Zrinjevac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo