TVRDE DA RADE NA POBOLJŠANJIMA: / Brodosplit godinama gradi novi brod za Ratnu mornaricu, no isporuka se stalno odgađa

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
5.7.2017.
8:34
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Posao od 385,4 milijuna kuna koji uključuje izradu pet brodova izrađenih prema projektu Brodarskog instituta, a koji se grade u škveru koji vodi Tomislav Debeljak, potpisan je u prosincu 2014. godine. Potpisali su ga Tomislav Debeljak i Ante Kotromanović, tadašnji ministar obrane.

Tada je rečeno, podsjeća Slobodna Dalmacija, da će prototip "uz opremanje naoružanjem i pratećim uređajima" biti izgrađen za samo 12 mjeseci. Plan je da brodovi budu korišteni za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RADNICI ŠKVERA ZA BOLJIM POSLOM MASOVNO BJEŽE U AFRIKU: /

Debeljak obećavao čuda, a sad ne može zadržati ljude

Image
RADNICI ŠKVERA ZA BOLJIM POSLOM MASOVNO BJEŽE U AFRIKU: /

Debeljak obećavao čuda, a sad ne može zadržati ljude

Od tada je prošao 31 mjesec, a prvi brod još uvijek boravi u škverskom akvatoriju. Iz MORH-a napominju kako će brod biti porinut u more do kraja godine.

'Kašnjenje u realizaciji projekta je posljedica kašnjenja u izradi glavnog projekta i radioničke dokumentacije. Ugovorom je definirana mogućnost da se tijekom izrade glavnog projekta mogu primijeniti i bolja rješenja od predviđenih pretprojektom, a mogu biti inicirana od graditelja, naručitelja (MORH) i klasifikacijskog društva. Sve izmjene koje je predložio graditelj (Brodosplit), a koje je naručitelj odobrio, predstavljaju poboljšanja i ista nisu povećala vrijednost ugovora', stoji u mailu MORH-ove Samostalne službe za odnosu s javnošću i izdavaštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja se izgradnja

Iz Ministarstva obrane napominju kako je 'trenutačno u fazi opremanje broda i obuka posade, nakon čega predstoji ispitivanje broda i brodskih sustava u luci i na moru". Dodaju kako je primopredaja prototipa OOB planirana do kraja 2017. godine, odnosno 'nakon uspješno provedenih prijemnih i verifikacijskih ispitivanja'.

Nakon toga, kažu iz Ministarstva, nastavit će se ugovorena izgradnja četiriju brodova iz serije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Brodosplita se nisu željeli očitovati o ovoj tajanstvenoj izgradnji i produljenju rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo