JOŠ JEDAN UDAR NA GRAĐANE / Tvrde da je to za spas zdravstva: svima će se od plaće odbijati 70 kuna za dopunsko osiguranje?

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvan sustava dopunskog osiguranja HZZO-a nalazi se oko 700.000 građana,a uskoro bi se oni mogli naći na udaru ministarstva zdravstva

6.5.2017.
12:21
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić suočen  s dugom koji mjesečno raste za novih 50-ak milijuna kuna poručio je da treba povećati prihodovnu stranu zdravstvenog proračuna, i to na teret građana. On, naime,  smatra da u protivnom zdravstvu prijeti urušavanje.

Jedna od mogućih opcija za krpanje zdravstvenih rupa, otkrio je ministar, jest i uvođenje obveznog dopunskog zdravstvenog osiguranja, i to po uzoru na susjednu Sloveniju, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić s konkretnim idejama o tome koliko bi trebao rasti trošak zdravstvenih usluga za građane zasad ne izlazi, ali navodi primjer Slovenije, gdje je dopunsko  osiguranje obavezno i to prema sedam dohodovnih razreda. Oni s minimalnom plaćom za dopunsko zdravstveno osiguranje izdvajaju 20 eura mjesečno, građani s prosječnom plaćom 29 eura, otprilike isto kao i dosad, a oni čije plaće pet puta premašuju državni prosjek mjesečno za dopunsko osiguranje izdvajaju 75 eura.

Policu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, prema službenim podacima, danas ima oko 2,5 milijuna građana. Plaća je, kažu podaci HZZO-a s kraja veljače, 1.634.850 osiguranika, dok je za njih 819.226 trošak dužna pokriti država, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvan sustava dopunskog osiguranja HZZO-a nalazi se oko 700.000 građana a njihovim uvođenjem u sustav dopunskog osiguranja kao obveznog, na mjesečnoj bi se razini uz postojeću cijenu police dobilo oko 50 milijuna kuna, što je jednako mjesečnom rastu novog duga. 

Druga je opcija delimitiranja participacije u zdravstvu. Participacija danas iznosi 20 posto cijene zdravstvene usluge, a zaustavljena je na maksimalnih 2.000 kuna, koliko u slučaju kompleksnijeg liječenja mora platiti pacijent bez police dopunskog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastom participacije povećali bi se prihodi zdravstvenih ustanova, a i broj osiguranika koji bi, da izbjegnu rizik plaćanja visokih participacija, u puno većoj mjeri ugovarali police dopunskog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo