TVORNICA RIBE NA UDARU ZBOG OTPADNIH VODA: / 'Ne znamo što ispuštaju u naša polja, ali bilje se naočigled suši'

Image
Foto: PIXSELL

Ekološki problem u okolici Šibenika sve više uznemirava mještane

22.1.2018.
10:35
PIXSELL
VOYO logo

Mještani Putičanja zabrinuti su zbog otpadnih voda koje im u polje izlijeva tvornica ribljih konzervi Ostrea. Tvrde da se to događa već četvrtu godinu za redom, a sada zbog otpada odumire i tamošnje bilje, a stabla se suše. Posebno brine činjenica što zagađenje ponire dalje i u podzemlje pa se i ne zna kolika je površina njime zahvaćena.

'Nakon obilnih kiša zemlja se natopila i više ne pije zagađenu vodu koja dolazi iz tvornice, nego ona potocima, nekadašnjim poljskim putovima, teče prema Putičanju. Milijun je puta gore nego što je bilo proljetos, kada smo ovdje prosvjedovali', ispričao je za portal RudinapressKlaudio Kale Smolić, čija je plantaža smilja neposredno ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine održan je veliki prosvjed pred tvornicom tijekom kojeg je traženo da se ispusti reguliraju, no ni nakon toga nije se ništa dogodilo.

Tvornica gluha na upozorenja

Mještani tvrde da se tvornica oglušila na sve do sada izdane naloge mjerodavnih institucija, pa smrdljivi potoci i dalje teku njihovim krajem. Radnici Ostree čak su razbili ribnjake u poslovnoj zoni kako se zagađena voda ne bi u njima zdržavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem vide u činjenici što Ostrea već četiri godine radi bez vodopravne dozvole. Iako joj zakon nalaže da uredi ispuste ona ih je samo spojila na sustav oborinskih voda. Osim bilja koje ugiba u poljima u mjestu Putičanje mještani su zgroženi i prizorima ribljih glava koje plutaju u lokvama kemikalija.

Iako se još uvijek ne zna o kakvim se kemikalijama radi i koliko su doista opasne, općina Pirovac je sve nadležne institucije obavijestila o ovoj ekološkoj ugrozi. Zatražena je i pomoć od susjedne općine Stankovci, ali svi napori mještana, komunalnih službi i lokalnih vlasti ostali su bez uspjeha. Svi ističu kako nemaju ništa protiv proizvodnje u poslovnoj zoni, ali ne žele da zbog toga strada okoliš, te da potencijalno dođe i do ugroze njihova zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne prijave, ali uzalud

'Postupci su pokrenuti, izdani su nalozi za zabranu ovakvog rada i sanaciju štete, no evidentno je da se na terenu ne poduzima ništa i da se nastavlja po starom. Ponavljamo prijave i razmatramo sve što u okvirima općinske nadležnosti možemo učiniti da zaštitimo Putičanje i cijelo ovo područje od rastuće opasnosti', izjavio je za Rudinapress načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo