Turska aktivistica dobila politički azil!

Turskoj aktivistici Bašak Šahin Duman, koja je još 28. svibnja ove godine uhićena na Plesu na temelju tjeralice turske policije, odobren je politički azil u Republici Hrvatskoj.

27.7.2012.
14:20
VOYO logo

Hrvatski su sudovi zaključili kako tvrdnje turske aktivistice da je gonjena zbog političkih stavova imaju osnova te će Bašak Šahin Duman nakon nešto manje od dva mjeseca u hrvatskom pritvoru izaći na slobodu, piše Novi list.

Bašak je uhićena nakon prosvjeda u Turskoj 2004. protiv novih antiteroističkih zakona. Optužena je za terorizam te osuđena na šest godina zatvora. Još prije pravomoćne presude odselila se iz Turske u Njemačku, kao i mnogi njezini kolege. A zatim je došla i u Hrvatsku, ne znajući da je njezina mogućnost putovanja odnedavno znatno ograničena međunarodnom tjeralicom koju je objavila Turska. U Hrvatskoj je odmah uhićena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno brz postupak pravosuđa

Bašak i njezin hrvatski odvjetnik Tihomir Mišić odmah su se žalili na izručenje, a u isto vrijeme su i podnijeli zahtjev za političkim azilom u Hrvatskoj. U ekstradicijskom postupku su tražili ili da se odobri azil ili da ju se pošalje na područje treće države u kojoj nije politički gonjena (u njezinom slučaju to bi bila Njemačka).

U četvrtak je odvjetnik od pritvorene aktivistkinje dobio rješenje prema kojem je Bašak odobren politički azil u Hrvatskoj. Aktivistkinja će tako dobiti mogućnost da bude u RH te će se po sudskom rješenju ukinuti i postupak za izručenje. Zanimljivo je kako je ovo zapravo bio izuzetno brz postupak hrvatskog pravosuđa, obzirom da dva mjeseca u ovakvim slučajevima zbilja nisu neko dugo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo