GOŠĆA IZ BEOGRADA PROVOCIRALA USRED DUBROVNIKA: / 'Ovo je Srbija, a ovaj grad osnovala su srpska plemena...'

Image

'Ovo je srpski grad Dubrovnik. Osnovala su ga srpska plemena Travunjana, Zahumljana i Konavljana i dala mu ime Dubrava po gustoj, hrastovoj šumi', govori u videoobjavi Beograđanka.

24.8.2018.
8:04
VOYO logo

Objava jedne gošće iz Srbije velikom se brzinom proširila Facebookom i u našoj zemlji izazvala zgražanje. Ne čudi to nimalo jer nije riječ o averziji prema gostima iz susjedne države od koje smo se prije 21 godinu branili već o reakciji na u najmanju ruku rečeno iznimno bezobraznoj i provokativnoj objavi.

Naime, VesnaPešić iz Beograda napisala je na svom Facebooku šećući se Cavtatom i Dubrovnikom da su to srpska mjesta. "Ovo je srpski grad Dubrovnik. Osnovala su ga srpska plemena Travunjana, Zahumljana i Konavljana i dala mu ime Dubrava po gustoj, hrastovoj šumi", govori u videoobjavi Beograđanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, pak, navodi: "Pitaju me kako se osećam u Dubrovniku? KAO SVOJ NA SVOME! Ovaj grad osnovala su srpska plemena Travunjani, Zahumljani i Konavljani i dala mu ime Dubrava po gustoj hrastovoj šumi. U ovom gradu oduvek se govorio prvo srpski jezik, potom italijanski, a onda u manjem broju neki ostali jezici. Naravno, o novokomponovanim jezicima nije bilo ni reći. Ovde je na srpskom jeziku srpske knjige štampala Srpska dubrovačka štamparija a najveći dubrovački pesnik beše Srbin Ivo Gundulić. (Konačno, ovde u ruci ja držim malu Vincansku boginju i roman ITAKE! Tu je i marama sa Vincanskim pismom. Moji pratioci svuda po svetu.)"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljen je i jedan video iz Cavtata iznad kojeg je napisala: "Ovo je srpski grad Cavtat, središte Oblasti Konavle koju su osnovali i naselili Srbi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među komentarima koji su negodovali stoji i onaj da "Dokon pop i ovce krsti. Bolje radite nešto korisno umesto što širite propagandu! Nepotrebo dižete tenzije! Ponašajte se kao turist, a ne kao provokator!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo