Domaćima i dalje preskupo / Turisti odabrali Hrvatsku jer je jeftinija od konkurencije: 'U vrijeme korone ovo je najbolji izbor'

Očekuje se da će hrvatski turizam ostvariti najviše 35 posto prošlogodišnje zarade

15.6.2020.
12:00
VOYO logo

Ovoga trenutka u Hrvatskoj odmara 115.000 turista koji su najviše birali Istru, Kvarner i Zadarsku županiju.

Njemački par prvi put uživa u Opatiji koju su izabrali umjesto Italije. Došli su na tjedan dana, kažu zbog cijena nižih nego kod konkurencije i uspješne borbe protiv korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam na puno mjesta diljem svijeta, ali ovo je zbilja prekrasno. U vrijeme korone ovo je najbolji izbor, nije velika gužva, more je čisto i sretni smo", rekao je Barbaros Barut iz Njemačke.

Hrvatska je od početka godine na 20 posto lanjskih rezultata. Brojke su pale, ali ne i cijene smještaja, barem ne značajnije. Domaćim turistima kojih je trenutno najviše još su previsoke. Pogotovo privatni smještaj u kojemu je 600.000 kreveta, a većina vlasnika kalkulira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nisu zadovoljni /

Poduzetnici protiv HDZ-ova booking portala: 'To je tržišno samoubojstvo, nema nikakvog smisla'

Image
nisu zadovoljni /

Poduzetnici protiv HDZ-ova booking portala: 'To je tržišno samoubojstvo, nema nikakvog smisla'

"Vjerojatno ljudi čekaju taj last moment buking i onda će vjerojatno doć do nekih poremećaja na tržištu u smislu cijena, i doći će vjerojatno do nekih popuštanja i labavljenja. Puno ih ima, treba naći jednu dobru, jedan dobri balans, vidjeti gdje su, ovisno gdje se nalaze, kvaliteti koju nude", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Opatijski hotel s pet zvjezdica otvoren krajem svibnja cijene nije spuštao jer gosti dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije stvar u cijeni, stvar je u gostoprimstvu, mislim tu smo kao doma. Mi smo došli iz Zagreba, jučer na vikend, vraćamo se ponovno kao i svake godine, to je 2.8., ostajemo tjedan dana i tako je već zadnjih deset godina. U kolovozu nas ukupno bude tu oko 15, do 20, to je familija", rekla je Jelena Kobas iz Zagreba.

Deset dana tu odmara i gošća Ljiljana iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nas bilo strah putovati jer isto, samo smo imali malo problema kroz Austriju, nismo znali dal će nas pustiti ili ne, zato što je granica zatvorena, ali inače sve ok", izjavila je Ljiljana Heinrich iz Njemačke.

Čim se otvore granice, hotelijeri će odahnuti. Ova hrvatska grupacija otvorila je svoja dva najveća hotela u Opatiji.

"Rezervacije ulaze iz dana u dan sve više, posebno nas veseli što se situacija sa granicama, a posebno na našim tradicionalnim tržištima normalizira, tako da će i gosti iz Njemačke, Austrije moći posve normalno provesti svoj ljetni odmor ovdje kako su to inače običavali", poručio je Ivan Sarajlić, koordinator marketinga hotelske grupacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će neusporedivo lošija od lanjske jer se očekuje da će hrvatski turizam ostvariti najviše 35 posto prošlogodišnje zarade. To je malo, ali moglo je biti i gore da je korona, umjesto u ožujku stigla u svibnju. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo