OPORBA DOBILA IZBORE, ALI... / Tuđmanu otkrivamo spomenik, u Skupštini je kriza: Prisjetimo se sramotnog događaja iz 90-ih!

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gradska skupština potvrđivala je gradonačelnike iz redova oporbe, a Tuđman ih je redom odbijao

6.12.2018.
20:20
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu uskoro će u Zagrebu biti otkriven spomenik u trenucima dok oporba u Zagrebačkoj skupštini prijeti rušenjem proračuna i izazivanjem prijevremenih izbora.

U jeku nove krize u zagrebačkoj politici prisjetimo se događaja od prije 23 godine kada su u glavnim ulogama bili isti akteri - prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i Zagrebačka skupština. 1995. godine na prijevremenim lokalnim izborima za Zagrebačku skupštinu pobijedila je ujedinjena oporba. U siječnju 1996. godine Skupština za predsjednika izabire SDP-ovca Zdravka Tomca, a za novog gradonačelnika Zagreba HSLS-ovca Gorana Granića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđman odbija potvrditi gradonačelnike

No, predsjednik države Franjo Tuđman koristi svoje zakonsko pravo poglavara države i ne potvrđuje izbor Gorana Granića za gradonačelnika i time krši volju birača koji su na izborima glasovali za ujedinjenu oporbu. Tuđman odbija i drugi prijedlog oporbe za gradonačelnika, HSLS-ovca Jozu Radoša te na mjesto gradonačelnice imenuje HDZ-ovku Marinu Matulović Dropulić

Image

Novi Franjo je gotov! Evo kako izgleda Bandićev Franjo Tuđman

Image

Novi Franjo je gotov! Evo kako izgleda Bandićev Franjo Tuđman

No, njoj Skupština izglasava nepovjerenje i izabire HSLS-ovca Ivu Škrabala. Tuđman, očekivano, odbija i njega te ponovno imenuje Matulović-Dropulić. Njoj ponovno Skupština izglasava nepovjerenje i izabire HSLS-ovca Dražena Budišu, ali Tuđman odbija i njega. U travnju 1996. godine Vlada koristi svoju ovlast i imenuje Stjepana Brolicha (HDZ) povjerenikom za Zagreb, no tu odluku odbacuje Ustavni sud. Trakavica i natezanje se nastavljaju sve do veljače 1997. godine kada dva vijećnika HSS-a prelaze HDZ-u koji time osigurava većinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pseudodemokratska praksa"

Taj događaj nazvan "Zagrebačka kriza" ostao je zabilježen kao jedan od najistaknutijih primjera nedemokratske prakse 90-ih godina u Hrvatskoj jer je predsjednik države osporavao volju birača iskazanu na izborima. Tuđman je razloge za odbijanje legalno izabranih gradonačelnika pokušao objasniti i u govoru o stanju nacije 1997. godine. 

"Ne može biti dvojbe da je udruživanje idejno-politički i programski posve različitih stranaka i struja, u sprezi s vanjskim zavodnicima, zloporaba vlastite demokracije. Stvaranje nenaravne udruge, od skrajnje desnice do skrajnje ljevice, samo radi osporavanja prava većinske stranke i zahtjeva za svrgavanje demokratski uspostavljene vlasti - ne znači ništa drugo nego svjesno ili nesvjesno biti sredstvom ne samo protiv prave demokracije, nego i protiv stabilnosti vlastite države. Takva, pseudodemokratska praksa, uostalom, nije zabilježena ni u jednoj demokratskoj zemlji", kazao je tada Tuđman te nastavio kako "istinska demokracija pretpostavlja poštivanje prednosti one stranke koja na izborima dobije relativnu većinu, ili pak koalicije politički i programski srodnih stranaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrom slučaja, 21 godinu nakon tog govora Franji Tuđmanu bit će otkriven spomenik upravo nasuprot zgrade Zagrebačkog poglavarstva gdje stoluje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, osoba koja je naslijedila sve one oporbenjake iz druge polovice 90-ih koji su za tu funkciju nakon izbora dobili većinu glasova u Skupštini, ali ih predsjednik države Tuđman nije želio potvrditi i time je izazvao političku krizu u glavnom gradu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo