'TRUJU NAS JER JE DRŽAVI KONTROLA HRANE IZ EU BILA PRESKUPA': / Stručnjak progovorio o problemima u sustavu i otkrio nedostatke

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
18.11.2016.
16:43
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

"To je, ponavljam, nedopustivo i više se neće ponoviti. Informacije o opasnim i povučenim proizvodima objavljivat ćemo promptno na web-stranici Ministarstva, a potrošačima će biti dostupan i link na RASFF sustav. I mene je šokirala ova informacija o salmoneli jer kupujem u 'Lidla'. Zvao sam odmah doma da provjere što imamo u škrinji, no kako i supruga i ja preferiramo hrvatske proizvode, straha nema", riječi su to kojima je salmonelu u mesnu trgovačkim lancima u Hrvatskoj komentirao ministar poljoprivrede Tomsilav Tolušić dodajući kako je ta situcija dokaz da "dio naših uvoznika ganja profit plasirajući na tržište robu sumnjive kvalitete i nutritivne vrijednosti", ali i da su državni službenici aljkavi u svom poslu. Prije izlaska u javnost smijenio je svog pomoćnika, zaduženog za veterinarstvo i sigurnost hrane,, a potom najavio kontrole robe s područja Europske unije.

Image
EKSPRESNA SMJENA ZBOG SKANDALA OKO ZARAŽENE PILETINE: /

Ministar Tolušić pronašao krivca za neinformiranje javnosti

Image
EKSPRESNA SMJENA ZBOG SKANDALA OKO ZARAŽENE PILETINE: /

Ministar Tolušić pronašao krivca za neinformiranje javnosti

Inače, dok se roba iz trećih zemalja strogo kontrolira na granici, a domaći proizvođači moraju proći rigorozne mjere prije no što proizvod stave na police dućana, roba iz EU prolazi puno lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odustali od programa koji bi jamčio sigurnost

Bivši dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo i voditelj pregovora s Bruxellesom u poglavlju o sigurnosti hrane dr. sc. Mate Brstilo tvrdi kako je Hrvatska priliku da bolje kontrolira robu iz uvoza propustila izbjegavanjem donošenja nacionalnog programa uzorkovanja i kontrole proizvoda uvezene hrane iz EU-a.

"Smatram da je novac problem što se nije krenulo s takvim programom, jer bi te kontrole koje, inače, nisu jeftine, išle na teret države, a tek u slučaju pronalaska zdravstveno neispravne robe na teret uvoznika i proizvođača. Umjesto toga, mi smo, dakle, s punom vjerom prihvaćali uvezenu hranu iz EU-a, a garancija njezine ispravnosti nam je trebao biti jedinstveni zdravstveni certifikat koji, prema propisima Europske unije, odnosno uredbi o hrani, mora imati proizvod iz uvoza. Problem je, međutim, i to odgovorno kažem, što nema svaka od istočnih članica EU-a tehnološki ni zdravstveni standard kakav ima Hrvatska", govori Brstilo. Ujedno navodi kako su do njega dolazile informacije da se zdravstveni certifikati posljednjih godina nisu ni provjeravali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo