TROMBLON ODUSTAO OD AKCIJE U PIRANSKOM ZALJEVU: / 'Ne mogu više, bolestan sam. Više ne mogu čitati komentare'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Janjić je prethodno dvaput davao ultimatume Vladi da riješi spor u Savudrijskoj vali najavljujući dolazak brodicama

10.1.2018.
10:45
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Petar Janjić Tromblon odustao je od akcije koju je nazvao "Regata za razum- Piranski zaljev-Savudrijska vala" kojom je namjeravao sa stotinjak brodica doploviti u Savudrijsku valu i zaštititi hrvatske ribare nakon što je Slovenija ondje počela primjenjivati arbitražnu presudu o graničnom sporu s Hrvatskom.

Janjić je prethodno dvaput davao ultimatume Vladi da riješi spor u Savudrijskoj vali najavljujući dolazak brodicama, no svaki put njegova je retorika bila sve blaža. Nakon što se i HVIDRA ogradila od njegove inicijative, Janjić je Indexu rekao da odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HVIDRA SE OGRADILA OD TROMBLONA: /

'Njegovi postupci su neprihvatljivi, mi nećemo sudjelovati u tome'

Image
HVIDRA SE OGRADILA OD TROMBLONA: /

'Njegovi postupci su neprihvatljivi, mi nećemo sudjelovati u tome'

Posve ublažio prvotnu 'pučističku' retoriku

"Ne mogu više. Bolestan sam, Hrvatskoj sam dao sve što sam mogao, ali više ne mogu. Ne želim više kontaktirati s medijima, ne mogu čitati komentare. Gledajte, imam dva maloljetna sina i oni vide što se sve u komentarima govori o meni. Htio sam postupiti časno i ispravno, ali sad odustajem", izjavio je Janjić za Index.

Nakon što je prošloga tjedna Vladi i premijeru Plenkoviću dao rok od 72 sata da riješe granični spor sa Slovenijom u Savudrijskoj vali zaprijetivši da će u suprotnom ondje doći s braniteljima i stotinu brodica, a potom i na Markov trg pred sjedište Vlade, vukovarski veteran i umirovljeni pukovnik HV-a Petar Janjić Tromblon po isteku tih 72 sata dao je novi rok Vladi, da bi zatim, posve ublaživši svoju prvotnu 'pučističku' retoriku, najavaljeni odlazak brodicama u Savudrijsku valu predstavio kao humanitarnu regatu koja će biti održana tek početkom veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Danas sam primio četiri važne informacije..."

U međuvremenu je dobio jasne poruke i od ministra branitelja Tome Medveda i od Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a na kraju i od HVIDR-e kao najveće braniteljske udruge, koji su se odreda ogradili od njegovih ultimatuma i od najavljene akcije.

Tim povodom Janjić je odaslao i opširo priopćenje za javnost čije dijelove prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam primio četiri važne informacije koje su me primorale za objavu ovog, po sreću svih vas, a i mene, posljednje pismo i istup u javnosti u kojem su neke konačne odluke. Evo vam sada materijala da u komentarima još jednom, izbacite iz sebe sve gadosti i pokažete svoje prljave karaktere", žučno počinje Janjić svoje priopćenje koje je prvi objavio portal Dnevno.

"Zar smo ratovali da bismo mirno gledali uništenje zemlje"

U nastavku je naširoko opisao sva "konstantna razočaranja" koja je osjetio u proteklih 26 godina ne samo u sve dosadašnje hrvatske vlade već i u, kako piše, svoje suborce i ljude koji bi trebali čuvati svoju Domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitajući ovih dana sve članke o meni, komentare uz gadosti i nekulturu, pitam se kako je moguće da ljudi ne razumiju ili ne žele razumjeti, da su moje namjere iskrene i časne, usmjerene na zaštitu hrvatskog državnog teritorija. Zar smo ratovali da bismo mirno gledali uništenje napaćene nam zemlje, a na štetu hrvatskog čovjeka i političku predaju hrvatskog teritorija na štetu hrvatskih građana te ponižavanja svih poginulih i nestalih dragovoljaca i civila", napisao je Janjić dodavši da je dužnost svakog branitelja i građanina prosvjedovati, protiv svega što nije dobro za Hrvatsku.

Image

"Gadi mi se podanička poslušnost moćnicima EU-a"

Napisao je i da mu se gadi "podanička poslušnost svim moćnicima EU-a" nudeći kao svijetle primjere one mađarskih i poljskih lidera. Pogodilo ga je i što se u nekim komentarima izrugivalo njegovu izgledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi vi ljigavci koji ste mi uputili pogrdne komentare izrugujući se mom izgledu, koji je posljedica mojih ratnih stradanja i mučenja po srbijanskim koncentracijskim logorima, može vas biti sram. Nemate pojma tko sam ja. Morate znati da sam četiri puta ranjen, da sam operiran 26 puta, da sam bio u koncentracijskom logoru devet mjeseci te da sam razmijenjen sa 40 kilograma težine", poručio je.

Sastanak u HVIDRA-i nakon kojeg je odlučio odustati

Potom je objasnio i zašto je odustao od svoje akcije u Savudrijskoj vali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi nesretnici, nesvjesni svoje svijesti, svoje buduće sudbine i sudbine svoje djece, a nadasve sudbine svoje Domovine morate znati i da sam jučer (utorak) u devet sati bio u HVIDR-i Dubrava kada se dogodio prvi sastanak novog saziva predsjedništva. U HVIDRA-u je došao osobno i Ante Tandara, predsjednik HVIDRA-e Grada Zagreba. Donio je dekret da se HVIDRA Dubrava ne smije odazvati pozivu za protestni skup u Savudriji. Pitao sam ga osobno: "Tandara, hoću ti slati poziv za Savudriju?" a on je pred nas 10 izgovorio: "A što ćemo mi tamo?". To vam sve govori", objasnio je Janjić što ga je navelo na odustajanje od akcije.

Image

Izdajnicima i poltronima poručio "da im dođe ugalj po kiši"

Potom je, također opširno, pobrojio tko se sve i na koji način javno ogradio od njegove inicijative koja je, podsjetimo, započela kao izričiti ultimatum Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri kraju je ustvrdio da, prema njegovu mišljenju, hrvatski narod "nije politički i povijesno zreo i educiran unatoč eri informatizacije već neodgovoran, nesvjestan i zatupljen" odnosno "na totalnoj anesteziji i u dubokom snu". Samoga sebe u svome je priopćenju zapitao "ima li smisla živjeti u ovakvoj zemlji i sutra dati dva sina za neki novi Domovinski rat".

A na samom kraju podužeg priopćenja uputio je i kletvu, kako kaže, svim "izdajnicima, poltronima i mrziteljima Hrvatske". Njima je poželio "da im dođe ugalj po kiši i da im crkne krava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo