TROJICA HRVATA RISKIRALA ŽIVOTE I SPASILA POSADU BRODA KOJI JE TONUO: / 'Vjetar je bio silan, valovi visoki...'

Image
Foto: Screenshot

Trojica Hrvata koji čine dio posade kruzera 'Crystal Esprit' pokazali su vrhunsko znanje i vještine u akciji spašavanja 12 osoba s broda kojem je prijetilo potonuće.

18.2.2017.
14:36
Screenshot
VOYO logo

Ploveći na kruzeru 'Crystal Esprit' koji se probijao kroz jak vjetar i visoke valove prema Sejšelima, posada broda zaprimila je poziv kojeg im je uputila obalna straža u kojim im je rečeno kako, s obzirom da mu se nalaze najbliže, moraju priskočiti u pomoć francuskom katamaranu 'El Diablo'.

Uslijed nevremena taj se francuski katamaran nasukao, prijetila je opasnost od potapanja i stradavanja 12 putnika i članova posade. Bilo je to iza ponoći kada je 'Crystal Esprit' promijenio kurs i krenuo prema katamaranu u nevolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica Hrvata u akciji spašavanja

Točno sat vremena kasnije stigli su do katamarana kojem su potom izdali poziv za napuštanje broda. Operaciju je vodio zapovjednik Crystal Esprita, Šveđanin Thomas Larsen kao i prvi časnici palube Zadranin Antonio Munivrana te Zvonimir Vičević iz Kostrene.

Svega nekoliko minuta nakon dolaska na poziciju u more su se krenuli spuštati snažni, brzi gumenjaci Zodiac, a taj, ujedno i najteži i svakako najopasniji dio operacije vodio je dozapovjednik Damir Rikanović iz Kraljevice. Za Novi List se prisjetio kako se gumenjak kojim su krenuli u spašavanje skoro prevrnuo nekoliko puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silan vjetar i visoki valovi prijetili su prekidu akcije spašavanja, no kako je s druge strane čekalo 12 unesrećenih Francuza kojima su oni bili jedina nada u spas, nikome nije bilo ni na kraj pameti povlačenje.

Vremenskim neprilikama, vjetru i visokim valovima unatoč, u 2,25 sati iskrcana je prva grupa s 8 unesrećenika, a svega nekoliko minuta kasnije na palubi "Crystal Esprita" bila je cijela ekipa s "El Diabla". Operacija je u cijelosti kao uspješno okončana u 2,55 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike