Zlouporaba položaja i ovlasti / Troje policajaca završila iza rešetaka. Objavljeni detalji

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana, a sudac istrage trojici je odredio istražni zatvor

11.2.2023.
10:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka.

"Osnovano se sumnja da su okrivljenici, kao policijski službenici PU splitsko-dalmatinske, nakon što su određene mjere policijske zaštite prema jednoj hrvatskoj državljanki i njezinoj djeci, kao ugroženim osobama, iako su bili svjesni da su kao policijski službenici dužni obavljati poslove njihove zaštite, koristeći okolnost da su u neposrednom kontaktu s njima i u nakani da osiguraju povoljniju procesnu poziciju okrivljenicima u kaznenom postupku u kojoj je njen suprug kao svjedok dao iskaz i teretio okrivljenike, verbalno i drugim radnjama implicirali hrvatskoj državljanki i njenom punoljetnom sinu kako je njen suprug pogriješio tereteći okrivljenike u tom postupku i tako ugrozio sigurnost nje i njezine obitelji", izvijestio je USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PO DOJAVI? /

Troje splitskih policajaca pod istragom kolega. Pokušali utjecati na svjedoke?

Image
PO DOJAVI? /

Troje splitskih policajaca pod istragom kolega. Pokušali utjecati na svjedoke?

"To su učinili u cilju da prenese navedeno svom suprugu u svrhu promjene njegova svjedočkog iskaza u daljnjem tijeku suđenja u korist okrivljenika, te u cilju da, ako bude prihvaćen dokazni prijedlog okrivljenika u tom postupku za njeno svjedočenje, osiguraju da sadržaj njezinog iskaza bude povoljan za njih. Također su trećim osobama neovlašteno otkrili podatke o tome da su članovi obitelji tog svjedoka pod policijskom zaštitom i razlozima određivanja zaštite", dodali su.

Prema prijedlogu USKOK-a, sudac je odredio istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih četvero policijskih službenika je odlukom načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske odmah udaljeno iz službe, a protiv njih također slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije i Policijska uprava splitsko-dalmatinska najoštrije osuđuje ovakvo, malo je reći, štetno ponašanje policijskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustivo je od strane bilo kojeg policijskog službenika svojim postupcima nanositi štetu policijskoj službi i time narušavati značaj svakog profesionalnog postupanja svojih kolega koji svakodnevno u kontaktu s građanima nastoje opravdati slogan “Sigurnost i povjerenje”.

No, ipak nas donekle umiruje činjenica da su žrtve bez obzira na pojedinačno negativno iskustvo zadržale povjerenje u policijsku službu i sva saznanja o ovom slučaju prijavile upravo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje istraživanja, a dokaz tomu je podnošenje kaznene prijave protiv četvero policijskih službenika", objavilo je Ravnateljstvo policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo